nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Operatörerna sätter upp testmiljö för 5g på KTH

Nu skapar Telia, Ericsson och KTH en innovativ miljö för 5g-utveckling på Campus. Samarbetet ingår i Digital Demo Stockholm.

  • Artikel annons 1

Med Ericsson som partner kommer Telia att skapa en innovationsarena på KTH Campus, där akademin kan testa olika 5g-tillämpningar med stöd av industrin. Initiativet förenar samarbetet mellan politik, akademi, forskning och näringsliv.

– 5g-miljön som nu sätts upp på KTH Campus ger fantastiska möjligheter att testa teknik och tillämpningar, där vi på Telia bidrar med spetskompetens och tekniska lösningar för att sätta svensk forskning och industri i förarsätet, förklarar Mats Lundbäck, CTO Telia Sverige.

Ingår i Digital Demo Stockholm

Samarbetet mellan Telia, Ericsson och KTH ingår i Digital Demo Stockholm – en långsiktig satsning som syftar till att hitta nya digitala lösningar på samhällsutmaningar för en smart stad.

– Satsningen vi gör tillsammans med Telia och KTH genom att bygga ett 5G-nät på KTH Campus är ytterligare ett steg i vår fortsatta investering inom forskning och utveckling för att vara ledande inom 5g. Det är viktigt för oss att vara en del av ekosystemet av näringsliv, operatörer och akademin för att Sverige ska fortsätta vara ledande inom 5g, säger Joakim Sorelius, Head of Development Unit Networks, Ericsson.

Skapar länk till forskningsnära utveckling

Genom partnerskapet med KTH skapas en länk till forskningsnära utveckling. Nya tjänster kommer att skapas i gränssnittet mellan traditionella företag, startups och akademi, där var och en bidrar med sina unika förmågor och samarbetar för att skapa nya tjänster och lösningar för en smart hållbar samhällsutveckling.

– Det är mycket spännande med en så konkret satsning, där utvecklingen av nya tekniska 5g-lösningar tar plats i den fysiska KTH-miljön. Det kommer att ge våra forskare, lärare och studenter fina möjligheter att vara med och utveckla ökad förståelse för de krav som ställs på 5G och kommande generationer av telenät. Jag tycker även forskningssamarbetet visar att vi i Sverige är duktiga på samverkan, något som KTH prioriterar genom att bland annat driva Digital Demo Stockholm, säger Mikael Östling, prorektor på KTH.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.