Operatörerna tvingas erbjuda spärr för nummerupplysning

Reglering Pts ryter till mot teleoperatörerna. Inte bara vanliga betalnummer ska gå att spärra i abonnemanget, det ska också nummerupplysning.

Barn och anställda som utan tillåtelse ringer eller sms:ar betalnummer kan ordna otrevliga överraskningar i telefonräkningen. Därför har det länge funnits ett krav på att telebolagen utan kostnad ska erbjuda sina abonnenter en spärr som sätter stopp för användandet av betaltjänster. Tidigare har reglerna tolkats som att spärren ska omfatta nummer som börjar med 0900, 0939, 0944 och 099, samt betal-sms. Däremot har operatörerna inte behövt erbjuda någon spärr för nummer som börjar på 118, det vill säga nummerupplysning. Det trots att minutkostnaden för att ringa ett sådant nummer mycket väl kan uppgå till 50 kronor. Att det kan innebära ett problem har uppmärksammats av kommunikationsmyndigheten Pts som nu utökar kravet på operatörernas spärrtjänster. Framöver ska även nummerupplysning kunna spärras utan extra kostnad. De nya reglerna träder i kraft direkt och under nästa år kommer myndigheten att följa upp så att de efterlevs.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.