Öppen mjukvara in i svenska datacenter

Datacenter Lås inte in dig i de stor leverantörernas proprietära lösningar. Det är ett av argumenten när svenska City Network lanserar iaas-tjänster baserade på den öppna mjukvaruplattformen Openstack.

Öppen mjukvara in i svenska datacenter

– Openstack är en lika stor revolution för molnet som Linux var för operativsystemen. Det är framtidens infrastrukturplattform för drift av alla typer av molntjänster som vi nu kan erbjuda våra kunder, vilket känns väldigt bra, säger Johan Christerson, vd på City Network.

Openstack initierades som ett samarbete mellan Rackspace Hosting och NASA 2010. Nu har det fått brett stöd i branschen och drivs som ett öppet projekt. Analysföretaget 451 Research uppskattar att mjukvaruplattformen kommer ha ett marknadsvärde på 1,7 miljarder dollar år 2016.

Den kakan vill den svenska datacenterleverantören City Networks ha en del av. De gör nu sin infrastrukturtjänst Citycloud tillgänglig på Openstack i Sverige och Storbritannien, och lansering i övriga europeiska marknader där företaget är verksamt lär ligga runt hörnet. I Sverige erbjuds tjänsten från båda företagets datacenter i Stockholm och Karlskrona.

Drivkraften att erbjuda tjänsten på Openstack-plattformen är kunders behov av att ha en öppen, skalbar och säker infrastruktur, menar Johan Christerson. Han pekar på möjligheten att kunna skala upp och ned behoven och att kunna koppla på fler olika tjänster på sin infrastruktur efter hand.

– I dagens föränderliga digitala ekonomi är det affärskritiskt att snabbt kunna justera sina behov av infrastruktur, oavsett om det handlar om att koppla på ett nytt projekt eller etablera sig på en helt ny marknad. Att då sitta fast i en inlåst lösning är dyrt, och kan vara direkt förödande för affärerna.

Citycloud innebär att kunder köper serverkapacitet, lagring, backup och övervakning efter behov som en molntjänst.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.