Öppet wimax-nät ska täcka Stockholm

Samtliga kommuner i Stockholms län ska täckas med trådlöst bredband via wimax i ett operatörsneutralt nät. Det är i alla fall Stokabs förhoppning.
Nu hänger det på om politikerna backar upp planerna och vad som händer med tilldelningen av radiolicenser.

Telekom idag har tidigare vid flera tillfällen skrivit om den pilotstudie som Stokab bedriver i samarbete med regionala organ och ett antal kommuner. Där har man bland annat utvärderat wimax-tekniken i dess olika utvecklingsstadier och försökt få svar på om det är möjligt att bygga ett operatörsneutralt wimax-nät. Något sådant finns nämligen inte utbyggt idag.

– Med stöd av samarbetet inom projektet Stockholm Digital City ökar vi möjligheterna att förverkliga Stokabs vision att sätta Stockholms-regionen i allmänhet, och Stockholm Stad och Stokab i synnerhet, på världens it-karta. Än är vi ensamma i världen med att integrera en operatörsneutral trådlös infrastruktur med ett fast öppet nät, säger Staffan Lundgren, vd för Stokab.

Upp i fullmäktige

I Värmdö och Vaxholms kommuner blir det under hösten möjligt för fastighetsägare, Värmdöbor och företag att sätta upp en wimax-mottagare och få tillgång till bredband. Inom Stockholms stad testas wimax i Bromma, Hässelby och Vällingby. Som exempel ansluts barnstugor och liknande till stadsdelsnämndernas verksamhetssystem och tjänster.

När pilotstudierna är avslutade och utvärderade och kommunfullmäktige i Stockholm stad samt Stokabs ägare, Stockholm Stadshus, tagit ställning till Stokabs förslag till strategi för trådlös infrastruktur kommer beslutet om hur man täcker in nya områden i staden och i Stockholmsregionen.

Det geografiska område som Stockholm Digital City på sikt ska kunna täcka är i princip samtliga kommuner i Stockholm län, från Värmdö i öst till Nykvarn i väst, och från Nynäshamn i söder till Hallstavik i norr. Även innerstaden beräknas få wimax-täckning, men här kommer nätet att användas främst för nomadiska behov då fast anslutning sker över fibernätet.

Rädda för auktion

Men det kan bli helt stopp för planerna. I nuläget använder Stokab 3,5 GHz-bandet för wimax-överföringen. För framtida versioner av tekniken krävs det dock att nya frekvensband öppnas. Post- och telestyrelsen har dragit igång ett anbudsförfarande, där det ska avgöras hur licenserna fördelas.

Stokab är rädda för att en auktion på radiofrekvenserna kommer att kunna sätta stopp för Stockholm Digital City.

Efter avslutad upphandling står det klart att det är det norska bolaget Nera ASA som levererar den tekniska utrustningen till nätet. Under projektets gång har Intel haft en rådgivande roll. Även Cisco Systems och Ericsson bidrar med teknisk expertis och förslag till lösningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.