Teleoperatören Telenor har genom lanseringen av Mobilt Bedriftsnett visat att man är öppen för nytänkande lösningar i samspel med sina kunder. Det menar analytiker på Current Analysis som granskat operatörens lansering av tjänsten för den norska marknaden.
Telenor uppger också att det gränssnitt som ger åtkomst till det interna nätet är ett led i en långsiktiga målsättning som syftar till att knyta kunderna närmare.
– Vi har valt en ny strategisk riktning genom att släppa in tredjepartslösningar direkt i vårt mobila nät. Våra kunder kan nu integrera tjänster från Mobilt Bedriftsnett direkt med andra lösningar och applikationer genom olika programmeringsgränsnitt, säger Abraham Foss, affärsmarknadschef på Telenor.
De gränssnitt Foss referar till gör det möjligt att integrera funktioner som till exempel närvarostatus och click-to-call med växelssystem från olika tillverkare. För närvarande har Alcatel-Lucent, Telefonselskapet och CBK Telekom produkter som uppges kunna integrera direkt med den mobila nätväxeln.
Har nöjda kunder
Tjänsterna i Mobilt Bedriftsnett kommer att lanseras i tre faser från och med nu och fram till och med sommaren 2010. Samtidigt har en del företag redan hunnit dra nytta av Telenors lösning. Blueposition uppger att man integrerat mobilväxeln med Microsoft Office Communication Server, vilket medfört att Office Communicator kan visa användare som upptagna när de ringer mobilsamtal. Även Proweb är tidigt ute genom sin utveckling av Webofficeone, en mobil crm-lösning som kopplar till operatörens växel.
Telenors tjänst består än så länge enbart av mobila anknytningar. Detta kommer att utvecklas ytterligare under fast två, som just nu befinner sig i teststadiet.
Nytänkande drag
Analytikern Rolf Schonhowd på Current Analysis tolkar Telenors drag som både innovativt och konkurrenskraftigt på samma gång. Det är dock sannolikt att andra operatörer väljer att följa efter med liknande erbjudanden, något som på sikt kan utjämna Telenors drag. Både Alcatel-Lucent och Proweb, som levererat växelplattformen respektive gränssnittet, kommer att sälja sin teknik till fler operatörer, menar han.
Det är samtidigt även viktigt att norska Telia-ägda Netcom, en av Telenors huvudkonkurrenter, nu är snabb med att rulla ut sin planerade uc-tjänst för att inte tappa värdefulla marknadsandelar, varnar Schonhowd
På samma gång finns också frågetecken gällande hur Telenor avser hantera roaming och åtkomst till sin nätväxel från andra operatörers nät. Den slutliga prissättningen är också något oklar, men uppges kunna hamna på omkring 40 norska kronor per månad och användare, motsvarande cirka 50 kronor i svensk valuta.
Annan teknik i Sverige
I Sverige är Telenor redan på gång med en snarlik variant av Mobil Brediftsnett, som bygger på Ericssons lösning för mobil ip-centrex, Business Communication Suite. Förhoppningen från den norska operatörens sida är att kunna lansera den i en skarp version så snart som möjligt. Omfattande tester har redan gjorts under årets inledande månader (se gärna den länkade artikeln nedan).