Oracle köper Hotsip

Svenska Hotsip har blivit uppköpt av Oracle. Databasjätten vill med affären vässa sitt erbjudande till mobiloperatörer och telekombolag.
Det är ännu oklart vilka konsekvenser ägarskiftet får för Hotsips befintliga kunder, bland andra flera operatörer i Sverige. Besked väntas i mitten av mars.

Hotsip är en föregångare i utvecklingen och användningen av sip-protokollet. Företaget säljer infrastrukturmjukvara för mobil- och bredbansoperatörer och har en uppsättning applikationer för ip-telefoni, närvarotjänsster, chat och telefonkonferenser.

I Sverige använder bland andra Teliasonera Hotsips plattform för sin bredbandstelefonitjänst för privatmarknaden. Operatören Wx3 är ett annat exempel, men där handlar det om en telefonilösning för företag.

Frågan är vilken support Oracle kommer att ge Hotsips befintliga kunder på de produkter som används idag?

– Jag kan inte ge några besked om det nu. Vi ska presentera en ”product roadmap” i mitten av mars och då även kunna berätta mer om konsekvenserna av affären och de fördelar som vi tror finns, säger Martin Ljungström, informationschef på Oracle Svenska.

Satsar på telekom

Han påpekar samtidigt att Oracle har dygnet runt-support för sina produkter och förväntar sig inget annat än att det ska gälla även för Hotsip-produkterna.

I mitten av mars är det antagligen beslutat också om varumärket Hotsip kommer att få leva vidare.

Klart är i alla fall att Hotsips produkter ligger inom ett oerhört strategiskt område för Oracle. Just nu satsar bolaget särskilt hårt på två områden: telekom och vårdsektorn.

– Tillskottet av Hotsips teknik kommer att ytterligare befästa Oracles roll som ledande leverantör av mellanprogramvara för telekombranschen och infrastrukturlösningar för stabila telekommunikationsnät, säger Thomas Kurian, senior vice president på Oracle Server Technologies i ett pressmeddelande.

Men Hotsip är inte det enda svenska företag som Oracle visat intresse för. Enligt Ny Teknik har Oracle tidigare försökt att få köpa databasföretaget My SQL. Det är oklart när det hände, men My SQLs ägare avvisade budet. Den affären skulle ha inneburit att varumärket My SQL försvunnit.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.