Oracles telekomchef ny vd för svenska Telepo

Svenska Telepo byter vd. Lars-Michaël Paqvalén ersätts av Lars Wahlström, som är mannen bakom Oracles telekomsatsning.
En av höstens utmaningar blir att säkra leveransen till den första riktigt stora operatörskunden.

Oracles telekomchef 
ny vd för svenska Telepo

När Telekom idag intervjuade Lars Wahlström 2007 kunde han berätta om mötet där Larry Ellison, Oracles excentriske vd, skulle övertygas om en ny satsning på tjänsteplattformar för operatörer (se länkad artikel). Det blev grönt ljus och Lars Wahlström fick bygga upp telekomverksamheten, bland annat i rollen som Group Vice President, Global Telecom and Media Industry Business Unit.

Sedan några veckor tillbaka handlar det om andra mjukvarulösingar för operatörer, i en betydligt mer småskalig svensk verksamhet.

– Visst är det stor skillnad. I en verksamhet med 100 000 anställda handlar det mycket om processerna. Här går det att göra saker mer rakt av, säger Lars Wahlström.

Bakom Hotsip-köpet

Lars Wahlström upplever det som att han har ”sugits in i Telepo”. En av de lockande faktorerna är att han känner personer inom bolaget sedan tidigare. Ja, faktum är att Lars Wahlström i högsta grad var involverad i att Oracle köpte Hotsip, där Telepos grundare Lars-Michaël Paqvalén och Jörgen Björkner hade viktiga roller.

– Jag lockades speciellt av att företaget har ett så klart försprång inom unified communications som tjänst och av den professionalism som genomsyrar Telepo, förklarar Lars Wahlström och fortsätter:

– Telepo är helt rätt positionerat på marknaden. Den här typen av tjänster blir allt mer attraktiva för företag av alla storlekar. De blir också allt viktigare för operatörer som kan erbjuda tjänsterna till sina företagskunder – och på så sätt snabbt öka intäkterna och kundlojaliteten.

Europeisk operatör

Telepo har inlett en snabb expansion till nya marknader och säger sig ha en stadig tillväxt med ökad försäljning av kommunikationslösningar till operatörer och tjänsteleverantörer. Bland annat har de fått sin första affär med en större teleoperatör. Vilken är hemligt men det handlar om den europeiska marknaden.

En av de första utmaningarna för Lars Wahlström på det nya vd-jobbet blir att säkra den här leveransen.

Ti: Tvingas Telepo kämpa med trovärdigheten i kontakterna med stora teleoperatörer?

– Nej, det upplever jag inte. Diskussionerna handlar mer om hur integrationen mot olika system ska se ut, hur ims fungerar och att nå carrier grade på lösningarna, säger Lars Wahlström.

Paqvalén till nytt bolag

Enligt Hans Ahlinder, styrelseordförande för Telepo, är bolagets nya vd en strategisk rekrytering.

– Lars Wahlström kommer från ett av världens största och mest lönsamma it-bolag och har lett ett stort antal företagsköp inom telekom och media. Han har rätt bakgrund och rätt kunskaper för att fortsätta vår expansion till nya marknader och öka försäljningen till operatörer och tjänsteleverantörer.

Lars-Michaël Paqvalén, tidigare vd och en av Telepos grundare, har utsetts till vd för företaget Global Wallet. Han stannar kvar som styrelsemedlem i Telepo och är fortsatt en av företagets största aktieägare.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.