Överenskommelse banar väg för sänkta samtalspriser

Ledande mobiloperatörer i Europa har kommit överens om att sänka grossistpriserna på internationella roamingtjänster. Detta är första steget till sänkta priser för mobilsamtal inom Europa.

Teliasonera, Orange, Telecom Italia Mobile, Telenor, T-Mobile, Optimus och Wind har kommit överens om att begränsa de genomsnittliga grossistpriserna för att tillhandahålla roamingtjänster. De nya priserna blir 45 euro-cent per minut från oktober 2006 och 36 euro-cent per minut från oktober 2007, vilket är en sänkning av nuvarande grossistpriser med hälften. Tillsammans har de kunder som representerar nära 200 miljoner av EUs mobilanvändare.

Operatörerna lovar också att slutkunderna ska få ta del av prissänkningarna så snart som möjligt, vilket i praktiken innebär att priserna för internationella samtal reduceras med 50 procent. För att vara säker på att priserna verkligen sänks för slutkunderna ska ett oberoende organ utses som får till uppgift att granska priserna och två gånger per år publicera ett index som visar på trender för slutkundspriser inom EEA.

Operatörerna kommer att tillämpa den föreslagna grossistprissänkningen ömsesidigt genom avtal med andra operatörer baserade i Europa. Fördelen jämfört med en reglering av roamingtjänster är att en frivillig grossistprissänkning tillåter utrymme för konkurrens vad gäller priser och tjänster mellan mobiloperatörer på både grossist- och slutkundsnivå.

– Teliasonera välkomnar detta initiativ från telekomindustrin eftersom det kommer att leda till lägre slutkundspriser, som i sin tur kommer att leda till nöjda kunder och högst troligt även till att de kommer att använda mobilen mer när de är utomlands, säger Teliasoneras vd och koncernchef Anders Igel i en kommentar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.