Ownit-bossens diagnos – här befinner sig Wifi 6 just nu

Räckvidden och hastigheten kommer öka – men Wifi 6 stora fördel är förmågan att hantera fler enheter samtidigt. Här berättar Ownits vd Stefan Nyberg om var den nya standarden befinner sig just nu.

Ownit-bossens diagnos – här befinner sig Wifi 6 just nu

Den teoretiska maximala hastigheten för Wifi 6 ligger strax under 10 000 Mbit/s, vilket under lång tid bara kommer vara just ett teoretiskt värde. Det kan jämföras med att den teoretiska hastigheten för nuvarande Wifi 5-standarden är 3 500 Mbit/s – som ju väldigt få som har fått uppleva.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det största problemet som vi ser idag handlar inte om att maxhastigheten är för låg – problemet är att man inte har någon wifi täckning alls i delar av huset eller lägenheten. Det handlar om att nuvarande wifi signal är svag eller inte alls når ut i olika delar av huset eller lägenheten, säger Stefan Nyberg, vd på Ownit.

Det kan göra så att exempelvis SVT Play laggar i någon del av hemmet, trots att tjänsten normalt kräver mycket lite hastighet

– Det har kommit ut en del Wifi 6-enheter och vi har inlett våra praktiska tester med några av dem. Wifi 6 har bättre prestanda, men den kommer inte automatiskt lösa alla räckviddsproblem för alla kunder. Vi testar olika antenn-konfigurationer, till exempel med 4×4 och 8×8 för att förstå hur fler antenner hanterar olika utmaningar med räckvidd, säger han.

Mesh-system hjälper till

I de här fallem kommer den nya standarden kring så kallade mesh-system verkligen hjälpa till.

– Ett mesh-system fördelar wifi mellan olika så kallade accesspunkter du kan sätta upp i hemmet. De olika enheterna kommunicerar med varandra och ser till att dina enheter kopplar upp sig mot den enhet som ger bäst kapacitet. De nya systemen kommer hantera detta allt bättre, berättar Stefan.

Wifi 6 stora fördel handlar om att hantera mångdubbelt fler enheter än dagens Wifi 5 som använder 802.11.ac. Wifi 6 kommer också förbättra wifi-calling, stödja att man har flera accesspunkter och i allmänhet ge en bättre prestanda.

Skapar en bättre lägsta nivå 

Enligt Stefan är ett stort problem med nuvarande standarder att arkitekturen inte är inriktad mot att hantera flera videoströmmar och röstsamtal till flera klienter samtidigt. Utvecklingen av Wifi 6 baseras på de nya behov som har vuxit fram..

– Ju fler som har Wifi 6 gör att gapet mellan den bästa och de sämsta uppkopplingen minskar. Det skapar en lägsta nivå som är mycket bättre än i dag. Det är här som Wifi 6 ger stig största bidrag. Det allokerar kanaler på ett annat sätt. Vi på Ownit vill ju ju att kunder ska ha en så bra uppkoppling som möjligt, och vi tror på Wifi 6. Det handlar om förmågan att hantera många enheter bra, säger han.

Många enheter kan använda samma wifi-kanal, och Stefan konstaterar att det redan i dag är vanligt med 10-20 uppkopplade enheter i ett hem – ett antal paddor och mobiler, samt larm, etcetera.

– Med så många enheter vill man ha en likvärdig kapacitet och kvalitet. Ur Ownits perspektiv jobbar vi givetvis med WiFi6 och har en plan för lansering. För att på allvar kunna utnyttja Wifi6 måste kunderna även ha enheter med WiFi6, och de har precis kommit ut på marknaden – så det dröjer fortfarande lite innan datorer, telefoner och läsplattor med Wifi 6 på allvar finns ute i hemmen, säger Stefan.

Då tar spridningen bland konsumenter fart

Även om det finns routrar tillgängliga och det nu börjar komma prylar som stödjer Wifi 6, exempelvis Samsung S10 och nya Iphone 11, så ser Stefan att det kommer dröja innan den breda massan kommer uppgradera – men takten kommer sannolikt öka rejält under 2020.

The Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) kommer sätta standarden för Wifi 6 under året. Certifieringen görs av Wi-Fi Alliance där över 800 bolag ingår, bland andra Apple, Microsoft, Google, Facebook, Intel och Samsung.

– Efter det kommer alla chiptillverkarna få igång sin produktion. De måste vara säkra på att det de tillverkar är den kommande standarden. Sedan tar det ett par år innan folk i allmänhet har Wifi 6. Många nätverk kör fortfarande på motsvarande Wifi 4. Det kommer dröja lite innan priserna på routers är nere på nivå så att gemene man är beredda att gå över till det, säger han.

Jobbar med att ta fram routers

Just nu premieras routers från Asus och Netgear. De produkterna ligger mellan 3 500 till 5 000 kronor – medan en hemmarouter för den stora massan enligt Stefan bör ligga på 800-2 000 kronor för att nå volymer.

– Ownit kommer erbjuda Wifi 6 till sina kunder så fort vi marknaden och testresultaten är redo. Nu har lite olika tidiga premium-modeller kommit ut på marknaden, men vi jobbar tillsammans med leverantörer att ta fram Wifi 6-routers som fungerar för både den mer krävande användaren såväl som den med lite mer normala behov. Vi har en rätt god uppfattning om när detta sker. Det dröjer ju fortfarande lite tid innan användarna faktiskt har Wifi 6-enheter i form av mobiltelefoner, datorer, och så vidare.

– Vi ser fram emot att se WiFi 6 bland våra kunder. Vi vet att vi har ett nät som är rustat för att möta de nya hastigheterna, säger Stefan Nyberg.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.