Panasonic krymper Toughpad

Mobila lösningar Under MWC visade Panasonic upp sina minsta och lättaste ruggade handenheter hittills. Toughpad FZ-F1 blir en av de första enheterna att använda proffsversionen av Windows 10 för mobiler medan syskonet Toughpad FZ-N1 kör Android.

Panasonic krymper Toughpad

Fält- och transportpersonal släpar allt som oftast på riktiga klumpar till mobila handenheter. Men så måste det tydligen inte vara längre för Panasonics senaste tillskott till Toughpad-serien ser i sammanhanget ut att blir riktigt smidiga. Både Windows-modellen Toughpad FZ-F1 och nästan identiska syskonet Toughpad FZ-N1 som kör Android väger in på 277 gram vilket kan jämföras med Panasonics tidigare minsting, femtums-modellen FZ-E1 som väger 160 gram mer.

Toughpad FZ-N1 är Androidversionen.
Toughpad FZ-N1 är Androidversionen.

Förutom en något mindre skärm på 4,7 tum är ett mindre batteri en viktig orsak till den lägre vikten, 3 200 mAh är nästan en halvering av kapaciteten. Trots det ska strömmen räcka till 12 timmars streckkodsläsande eller mellan 8 och 12 timmars kontinuerlig datatrafik. Skulle det trots allt inte räcka för behovet finns ett dubbelt så stort batteri som tillval.

Välutrustade

Apropå streckkoder så ger den inbyggda läsaren Toughpad FZ-F1/N1 ett ganska karakteristiskt utseende eftersom den sticker ut ordentligt på den annars tunna handenheten. Fördelen med placeringen är enligt Panasonic att man kan se skärmen samtidigt som man läser in koden vilket ska göra arbetet effektivare.

Att det handlar om en proffsenhet betyder inte att Panasonic bara lagt fokus på stryktålighet, det är bra teknik på insidan också. En Snapdragon 801-processor och 2 GB minne bör ge bra fart även om man mot förmodan skulle få möjlighet att spela tunga spel och förutom 4g finns stöd för wifi enligt snabba ac-standarden. Dubbla sim-kortsplatser ser till att du alltid ska kunna ha uppkoppling för både data och vanliga samtal, även om bara ett abonnemang kan vara aktivt i taget, du måste manuellt välja vilket kort som ska vara aktivt. Tre mikrofoner med brusredusering och en kraftig högtalare ska göra att du blir hörd och hör även i bullriga miljöer.

Toughpad FZ-F1 kommer laddad med Windows 10.
Toughpad FZ-F1 kommer laddad med Windows 10.

Windows 10 IoT Mobile Enterprise

När de nya Toughpad-enheterna blir tillgängliga kommer FZ-F1 att bli en av de första att laddas med Microsofts senaste operativsystem för professionella handenheter och inbyggda system, Windows 10 IoT Mobile Enterprise. Så sent som förra året gjorde Windows Embedded 8.1 Handheld debut och då fanns det inga besked om när en proffsversion av Windows Phone 10 kunde bli aktuell. Som det ser ut nu kan Embedded 8.1 Handheld nog räkna med att bli en kort parentes i det annars väldigt trögrörliga utbudet av operativsystem för proffsenheter. Medan flertalet vanliga mobiltelefoner med Windows Phone 8.1 också kommer att få uppdateringar till Windows 10 är det inte heller speciellt troligt att motsvarande uppdateringar blir tillgängliga på proffssidan.

Den trögheten återspeglar sig också hos Android-modellen FZ-N1 som trots att det i sommar kommer att vara länge sedan Google släppte Android 6 kommer att få Android 5.1. Klar för Android for Work är i alla fall Toughpad FZ-N1 vilket gör det möjligt att separera och skydda företagsdata och företagsappar från eventuellt privat innehåll i enheten.

Saftig prislapp

Som vanligt när det gäller den här typen av enheter erbjuder tillverkaren också en kader av tillbehör i form av handtag, fodral, laddstationer och hållare för fordonsinstallationer.

Smakar det så kostar det som regel där efter också och Toughpad FZ-F1/N1 blir ingalunda några billiga handenheter, listpriserna blir omkring 16 000 kronor plus moms för Android-modellen N1 som blir den första att börja levereras under sommaren medan F1 som dröjer ytterligare längre kommer att kosta ytterligare några hundralappar.

Fakta

Toughpad FZ-F1/N1

Operativsystem FZ-F1: Windows 10 IoT Mobile Enterprise

Operativsystem: FZ-N1: Android 5.1

Skärm: 4,7 tum 720p

Processor: Snapdragon 801 3,3 GHz

Minne: 2 GB

Lagring: 16 GB + minneskort

Kamera: 8 MP med led-blixt + 5 MP

Anslutningar: usb 2.0, 3,5 mm ljud, dockningskontakt, xPak-interface

Trådlöst: Wifi b/g/n/ac, bluetooth 8.1, nfc

Mobilnät: 2g/3g/4g dual sim

Batteri: 3 200 mAh (alt 6 400 m Ah)

Vikt: 277 g

Ruggad: ja, MIL-STD-810G, IP67

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.