Best in class: Så hanterar logistikjätten sina tusentals mobila enheter

Sponsrat av SOTI Tid- och kostnadsbesparingar inom support, minskad avbrottstid och ökad kundnöjdhet - PostNord redovisar avgörande förbättringar tack vare SOTI:s innovativa EMM-lösning. Logistikjätten löser numera tekniska problem och sköter uppdateringar och support på distans och har dessutom tillgång till avgörande information i realtid. Läs mer om vägen dit.

Best in class: Så hanterar logistikjätten sina tusentals mobila enheter

Utmaningen – behov av kontroll och förbättrad mobil hantering

Koncernen PostNord är en av Nordens största arbetsgivare med omkring 26 500 anställda varav cirka 18 000 i Sverige. Koncernen är aktiv inom leverans, logistik, kommunikation, e-handel och distribution. Varje år levererar företaget cirka 1,2 miljarder brev och 226 miljoner paket.

Under de senaste åren har PostNord digitaliserat stora delar av sin verksamhet och utvecklat många av sina affärsprocesser. I takt med ökad digitalisering har antalet mobila enheter i verksamheten ökat. Under pandemin ökade dessutom antalet leveranser lavinartat och nya säkerhetsrutiner ställde nya krav på företagets distributionsprocesser.

PostNord upplevde ett ökat behov av hantering, kontroll och översikt av sin växande mobilflotta samt behov av att utrusta medarbetarna med enheter för att förenkla och effektivisera det dagliga arbetet för företagets olika användargrupper. De behövde helt enkelt en smartare och mer funktionell lösning för enhetshantering. Eftersom PostNord har så många enheter utspridda på många olika siter, stod man inför en mycket komplex uppgift där massvis med olika uppdateringar och säkerhetsåtgärder måste finnas på plats.

Lösning – sömlöst samarbete mellan teknik och intern logistik

PostNord och SOTI har arbetat tillsammans i många år. Tack vare SOTI:s flaggskeppsprodukt MobiControl har PostNord under åren fått bättre överblick i den dagliga mobila verksamheten och kan hantera enheter eller endpoints under hela livscykeln –  från utplacering till avyttring.

På senare tid har PostNord och SOTI tillsammans utvecklat ett anpassat system för att på säkert och kontrollerat sätt uppdatera enheter, oavsett geografisk plats. Enheterna uppdateras alltid utanför arbetstid för att minimera störningar och undvika avbrottstid. Man har dessutom utvecklat ett larmssystem för att kunna spåra stulna enheter. Blir någon enhet stulen, skickas ett larm så snart enheten aktiveras och ansluts till SOTI MobiControl. På så sätt kan PostNord enkelt lokalisera stulna enheter och rapportera dem som försvunna. Vid behov kan man även sätta enheterna i låst läge och på distans radera all information för att skydda känslig företagsdata. 

”SOTI MobiControl har varit en stor del av vår verksamhet i många år,” säger Gert Friis-Larsen, Nordic Service Manager på PostNord. ”Mycket av det vi kan göra idag, tack vare SOTI, var inte möjligt för några år sedan. Nyligen har vår verksamhet utvecklats, och behovet av en tekniklösning som effektivt kan hantera alla våra tusentals enheter har ökat avsevärt. Utan SOTI MobiControl hade vi inte kunnat leverera den servicenivå våra kunder förväntar sig av oss.”

Resultat – mindre avbrottstid samt ökad kundnöjdhet

Tack vare SOTI MobiControl kan PostNord hantera, säkra, anpassa, underhålla, uppdatera och supporta hela sin mobilflotta i realtid. Tekniska problem löses nu helt på distans och allt hanteras via en enda kontrollpanel. Detta eliminerar helt och hållet behovet av manuell spårning. PostNord rapporterar tre avgörande förbättringar: 

– Tid- och kostnadsbesparingar inom support då tekniska problem löses på distans

– Minskad avbrottstid

– Ökad kundnöjdhet

”Vi har samarbetat med PostNord i över ett decennium och vi har hela tiden framgångsrikt kunnat stödja företagets tillväxt- och digitaliseringsresa. Det är ett bevis på vår tekniks överlägsna prestanda, och ett bra exempel på hur en redan framgångsrik organisation kan dra nytta av nya, spännande innovationer. Vi gör alltid vårt yttersta för att anpassa vår teknik efter kundens behov,” säger Stefan Spendrup, Nord och Västeuropachef på SOTI.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.