Skaffa mobilabonnemang trots lågt kreditbetyg

Att ha ett lågt kreditbetyg kan kännas som en stor belastning, särskilt när det kommer till att skaffa ett mobilabonnemang. Men det finns fortfarande sätt att få ett mobilabonnemang även om ditt kreditbetyg inte är på topp. Vissa operatörer kan godkänna tecknande av abonnemang trots låg kreditvärdighet, om inkomsten är bra.

Det kan dock bli svårare om du vill lägga till en mobil tillsammans med köpet, då krävs generellt sett en god kreditvärdighet.

Möjligheter med lågt kreditbetyg

Trots detta finns det fortfarande många möjligheter för personer med lågt kreditbetyg att skaffa ett mobilabonnemang. Nedan kan du läsa om olika metoder.

Finansiera ditt mobilköp med lån

Snabblån och kontokrediter ställer ofta lägre krav på låntagaren, vilket gör dessa till möjliga alternativ till att köpa en mobiltelefon med låg kreditvärdighet. Tar du snabblån bör du använda Creditsafe, eftersom det inte påverkar din kreditvärdighet. 

Om du överväger att ta ett lån för att finansiera ditt mobilköp, bör du dock vara försiktig och medveten om några viktiga aspekter:

Ränta och kostnader: Ta inte ett lån om du inte är helt säker på att du klarar av månadsbetalningen i slutet av varje månad. Se till att du förstår skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta. 

Nominell ränta är enbart räntekostnader, och den effektiva räntan tar hänsyn till alla avgifter, inklusive uppläggningsavgift och aviavgift, vilket ger en mer exakt bild av lånekostnaden.

SMS-lån: Dessa är snabba lån som ofta har höga räntor. De kan vara frestande, men kom ihåg att de ofta klassas som högkostnadskrediter vilket innebär att de är dyra lån, och att de snabbt blir ännu dyrare om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Förskottsbetalda abonnemang

Dessa abonnemang kräver ingen kreditkontroll. Du betalar i förväg för den tjänst du vill ha, vilket eliminerar risken helt och hållet för operatören.

Borgensman  

Om du har någon som kan gå i borgen för dig, kan detta öka dina chanser att få ett abonnemang. Denna person tar då ansvar om du inte kan betala. Det kan också gå bra att lägga till ett extra abonnemang med en mobiltelefon under exempelvis en närståendes abonnemang.

Annat att tänka på

  1. Visa upp stabil inkomst: Även om ditt kreditbetyg är lågt, om du kan visa att du har en stabil inkomst kan det öka dina chanser att få ett abonnemang.
  1. Betalningsanmärkning: Om du tar ett lån för ett mobilköp och missar att betala tillbaka ditt lån kan det leda till en betalningsanmärkning från Kronofogdemyndigheten, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Varför kreditbetyg spelar roll

Det är viktigt att förstå varför kreditbetyg spelar en så stor roll när det kommer till mobilabonnemang. Många operatörer ser på ditt kreditbetyg för att avgöra om du är en pålitlig kund eller inte. Ett högt kreditbetyg indikerar att du har en god ekonomisk historik och är mindre benägen att missa betalningar. Kreditupplysning kan ske genom företag som UC, Creditsafe eller Bisnode, och de ger en tydlig bild av din kreditvärdighet och ekonomiska situation.

Hitta det bästa alternativet för din ekonomiska situation

Att ha ett lågt kreditbetyg behöver alltså inte innebära att du inte kan ha ett mobilabonnemang. Det kan vara en bra idé att utforska alternativa lösningar och vara medveten om de olika aspekterna, som exempelvis avgifter och ränta om du väljer att finansiera ditt mobilköp med ett lån.

Det viktiga är att du är helt säker på att du klarar av att betala av ett mobilabonnemang, oavsett vilken väg du väljer att gå.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.