Välj rätt barstolar till mötet och lunchen

Sponsrat av Puffer Även om barstolen fortfarande kanske främst förknippas med barer, så har de blivit
allt mer populära hemma, på arbetsplatsen och på restauranger. Man kan även välja
ett barbord som alternativ till köksbord, eller använda barstolar till köksön. Här finns
egentligen många olika alternativ, men om det finns ett högre bord eller bänk att sitta
vid, då behöver man barstolar.

Välj rätt barstolar till mötet och lunchen

På arbetsplatsen passar barstolar, tillsammans med barbord, perfekt i fikarummet.

De kan också användas för att skapa en kreativ arbetsmiljö, eller för möten på arbetsplatsen. Detta då det ska vara bra för hjärnan med omväxling, och att ibland sitta högre upp. Variera er och låt barstolar bli en självklarhet på arbetsplatsen.

När man ska beställa barstolar så bör man förstås utgå från vad som passar där barstolarna ska användas. Låt gärna barstolarna matcha bordet, för att det ska bli mer enhetligt.

Några viktiga saker att tänka på när man väljer barstolar är modellen, höjden och klädseln – eller kanske först och främst om man vill ha någon sådan. Dessa tre saker kommer vi att kolla närmare på här.

Modell

Det finns många olika modeller när det gäller barstolar – med eller utan ryggstöd, med eller utan armstöd, med ben eller bottenplatta, olika sitsar och olika designer.

När det gäller ryggstöd så räknas modeller utan något sådant som barpallar, det är egentligen fortfarande en barstol men i samma modell som en pall. Dessa är kanske inte de bekvämaste alternativen om man sitter längre stunder.

Armstöd är inte jättevanligt på barstolar, men det förekommer. Även här handlar det

mycket om hur länge man sitter i barstolen, och hur hög komfort man önskar. Med

armstöd kan det bli bekvämare, även om det knappast är något måste. Armstöden påverkar dock även stolens utseende, så här handlar det även om vad man föredrar.

Höjd

Hur höga barstolarna bör vara beror förstås helt på hur högt barbordet är. Det är alltså viktigt att mäta höjden, och välja rätt – om man sitter för lågt kan man nämligen få spänningar i axlarna, och sitter man för högt kan man istället få ont i ryggen.

Det bästa är om avståndet mellan sitsen och bordsskivans underkant är ungefär 30 centimeter, eftersom detta ger den bästa komforten. Har man ett barbord så är höjden ofta 90 eller 110 centimeter, medan barstolar ofta har en sitthöjd på 65 eller 75 centimeter. 75 centimeter brukar vara lämpligt för högre barbord, medan 65 centimeter fungerar för lägre barbord. Det finns även barstolar med justerbar höjd, vilket kan vara praktiskt om man är osäker på lämplig höjd eller vill låta varje person

som sitter där justera höjden.

Klädsel

När det gäller klädsel så handlar det inte bara om vilken klädsel man ska välja, utan först och främst bör man fundera på om man vill ha någon klädsel. Klädsel kan dock

öka komforten ganska mycket, och är ofta ett bra val om man ibland sitter längre stunder på barstolen.

Väljer man en barstol med klädsel så finns det två alternativ: tygklädsel eller läder.

Tygklädsel har fördelen att det finns väldigt många valmöjligheter, och du kan få barstolar som passar arbetsplatsen perfekt. Tyg kan dock vara svårt att rengöra. När det gäller läder är det precis tvärtom: här finns inte lika många färger att välja mellan, men istället är det enkelt att hålla rent.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.