Blackberrys kvadratiska comeback

Blackberry [Uppdaterad] Idag lanserade Blackberry sin nya smartphone Passport. Efter en tuff ekonomiskt tid ligger nu mycket av mobiltillverkarens hopp på den nya fyrkantiga luren.

Idag lanserade Blackberry sitt nya flaggskepp Passport. Precis som namnet antyder är telefonen mer lik ett pass, med kvadratisk form, än det rektangulära formspråket vi är mer vana vid.

Den har ett fysiskt tangentbord, som varit signum för Blackberry. Man lägger också tyngd på att det får plats fler tecken på bredden för att användaren enklare ska kunna skriva långa e-post eller läsa dokument och dela dokument i realtid på ett enkelt sätt.

Skojfrisk vd

Passport har en 4,5 tums hd-touchscreen och upplösningen är 1440 x 1440 pixlar. Inuti sitter en 2,2 GHz quad-core Snapdragon 800 med 3 GB ram-minne och 32 GB för lagring. Det finns även utrymme för ett extra microsd-kort på upp till 64 GB. Det fasta batteriet ligger på 3450 mAh och ska kunna klara av 30 timmars aktivt användande. Kameran på baksidan ska ha 13 MP och på framsidan kan du knäppa bilder med 2 MP.

På presskonferensen var Blackberrys vd John S. Chen tillräckligt avslappnad för att passa på att skämta om att nya Iphone 6 Plus går att böja.

Kostnaden för Passport kommer vara 599 dollar, alltså cirka 4 000 kronor. Den kommer lanseras globalt men när den kommer till Sverige är ännu osäkert.

Assistent rör sig fritt

Operativsystemet Blackberry 10.3 släpptes i samband med presskonferensen. Det mest häpnadsväckande i uppdateringen är något som man kallar en Virtuell personlig assistent som är byggd för arbetet. Det är en röststyrd assistent som ska röra sig helt fritt mellan olika appar, personlig data och även affärs-appar, utan begränsningar och säkerhetsspärrar.

Man ska dessutom kunna interagera med assistenten på andra sätt än att tala, man kan också skriva frågor och få dem besvarade i text om man sitter i möte eller är upptagen och inte kan ge röstkommandon.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.