Pc-kort för Turbo-3g

De stora telekomtillverkarna har börjat lansera produkter för nästa generations 3g, hsdpa. Med tekniken får det mobila surfandet bredbandshastigheter och riktig mobil triple play kan bli verklighet.

Hsdpa, high speed downlink packet access, är tekniken som ska växla upp 3g-näten. De stora telekomtillverkarna, Ericsson, Siemens, Nokia och Motorola medverkar i diverse tester av den nya tekniken för turbo-3g och räknar med att kunna installera färdiga lösningar i operatörernas nät i slutet av året. Den amerikanska operatören Cingular Wireless har redan beställt hsdpa som levereras av Ericsson, Lucent och Siemens. Nätet är planerat att vara i drift i början av nästa år och fullt utbyggt i slutet av 2006.

Enligt uppgifter till Dagens Industri har operatören Tre redan avtalat med Ericsson om att bygga in hsdpa under tredje kvartalet i år. Kommersiell lansering i tätorterna ska ske före jul.

Telefoner dröjer

Men hittills har bara Siemens, Motorola och Sierra Wireless lanserat pc-kort för hsdpa. Siemens utlovar att de tänker vara bland de första att erbjuda en färdig lösning för marknaden. Jätten planerar att gå ut kommersiellt under andra halvan av året.

Motorola i sin tur tänker släppa sitt pc-kort, D1100, på marknaden under fjärde kvartalet. Samma gäller för Sierra Wireless som just nu testar sina pc-kort, Aircard, tillsammans med Nokias lösning för hsdpa.

Mobiltelefoner för turbo-3g väntas dröja till 2006. Nortel och LG Electronics har inlett ett samarbete för att testa mobiler. Enligt företagen är detta det första riktiga testet som genomförs med mobiltelefoner utvecklade för tekniken.

Väntad massmarknad

Ericssons 3g-chef Mikael Bäck ser framför sig en massmarknad för hsdpa, med start 2006. Sony Ericsson står i startgroparna för att backa upp Ericssons planer och väntas leverera produkter i större volymer i början av nästa år.

– Det är en stark efterfrågan av högre hastigheter i mobilnäten, en följd av trenden mot mobil triple play, vilket blir genomförbart med mobilt bredband. Detta tillsammans med enkelheten att uppgradera mjukvaran betyder att vi får se en snabb utrullning av hsdpa, säger Mikael Bäck.

Tekniken hsupa är också på gång. Den ska ge snabbare hastigheter i upplänken.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.