Pda-marknaden på uppgång

Under årets tredje kvartal ökad pda-försäljningen med 20,7 procent jämfört med samma period förra året, rapporterar Gartner. Research in motion, RIM, säljer flest enheter, men Microsoft dominerar vad gäller operativsystem.

Todd Kort på Gartner menar att det är den snabba spridningen av mobil e-post och användandet av pda:er med gps-funktion som har drivit på marknaden. Analysföretagets siffror bygger på uppskattningar av leverantörernas försäljning under årets tredje kvartal. Totalt har 3,45 miljoner enheter sålts. RIM ökade med hela 52,6 procent upp till 862 000 sålda enheter. För HP och Palm ser det dystrare ut. De minskar med 20,2 respektive 36,1 procent jämfört med förra året, men ligger kvar som två och trea. T-Mobile har däremot mer än tredubblat sin försäljning och går in som fyra. På femte plats återfinns nykomlingen Nokia.

Vad gäller operativsystem ligger Microsoft i topp. Windows CE har nästan hälften av marknaden. RIM kommer tvåa med 19,8 procent, följt av Palm och Symbian. Även inom operativsystemdelen går det utför för Palm, deras marknadsandel har minskat med nästan 40 procent och ligger nu på blygsamma 14,9 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.