Petter Damré: Jag hoppas på mer ai-funktioner i personliga kameror

Videomöte Mer ai, bättre ljuddämpande funktioner och högre kvalitet på bild. De personliga kamerorna fortsätter att utvecklas – och snart slår de kanske igenom fullt ut i verksamheterna.

Petter Damré: Jag hoppas på mer ai-funktioner i personliga kameror

Det är relativt få företag som väljer att köpa in personliga kameror till sina anställda. Synd, tycker Petter Damré, expert på headset och videoutrustning på distributören Isicom som säljer utrustning från Poly, Jabra, Epos och Konftel.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det är ingen dyr utrustning, men den tillför väldigt mycket. Tyvärr är det min känsla att det är så att penetrationen är väldigt låg. Fortfarande stöter man på framförallt kanske i större organisationer där många möten inkluderar ett större antal deltagare att det är inte självklart att man har en kamera påslaget överhuvudtaget i mötet faktiskt, säger han.

Men om man har gjort inköpet – eller kommer att göra det – så finns det flera fördelar som kommer med en kamera som har fler funktioner än den inbyggda i datorn och bättre kvalitet. Om man gjort rätt val.

Petter Damré listar fyra fördelar med en personlig kamera jämfört med den inbyggda:

  • Den kan du placera ovanför den skärm som du tittar i på mötet. De andra får därför se dig istället för din profil om du använder en extern skärm.
  • Den kan, om du väljer en 4k-kamera, användas för att spela in presentationer med hög kvalitet.
  • Den kan ställas in för att få till en bra inramning, färgåtergivning och ljusstyrka som passar den miljö där du befinner dig.
  • Den kan enkelt lyftas upp och filma om det händer något annat i rummet som behöver visas i mötet.

Väljer du dessutom en personlig kamera som är certifierad för den mötestjänst som du använder, Teams, Zoom eller någon annan, så är det lättare att komma igång med mötet och att inställningarna blir de korrekta.

Det släpps ofta nya varianter på personliga kameror – och de får allt fler funktioner. Petter Damré gillar när tillverkarna har tänkt till.

– Tittar man på Poly P5 till exempel så har de lagt till ett extra USB-uttag i kameran. Perfekt när många upplever en brist på uttag i datorerna.

Han fortsätter:

– Eller, för att ta ett till exempel från samma tillverkare, när Poly släppte P15 så var det det första exemplet på en personlig videobar som jag känner till. Det är inte för alla, men har du väldigt mycket videomöten kan det vara något för dig som vill ha lite bättre kvalitet. Fast jag tycker att den kanske kunde ha gjort den lite mindre.

En annan funktion som funnits ett bra tag i rums-videoutrustning är automatisk inzoomning av talaren. Självklart är behovet av det större i ett större rum med fler personer i mötet, men om man är en person som gillar att stå upp när man jobbar kan det faktiskt vara en fördel att kameran följer dig om du trampar runt lite.

– Det är fortfarande ganska ovanligt, men vi ser att det börjar dyka upp i de något dyrare kamerorna. Jag gillar Jabras Panacast20 som har den här funktionen som ju kräver ai-teknik för att fungera.

En sak som ofta varit mindre bra i de personliga kamerorna är mikrofonerna som tar upp ditt ljud. Kort sagt är det få som har prioriterat detta av tillverkarna. Antagligen har de litat på att du använder ett headset i mötet – eller så har de velat spara in några kronor för att göra produkten billigare ut på marknaden.

– Nu är jag väldigt spänd på att testa Epos nya kamera som vi ska få hit vilken dag som helst. De säger att Expand Vision 1 har väldigt bra bullerdämpande mikrofoner, faktiskt två stycken. Jag hoppas att fler följer efter om den är så bra som de säger, säger Petter Damré.

Vad kommer mer framöver tror du?

– Jag tror på mer ai-funktioner såsom ansiktsigenkänning för att låsa upp din dator, eller varför inte låta kameran identifiera när du lämnat din plats för att på så sätt släcka ner datorn av sekretesskäl. Eller för att automatiskt säga till att du behöver gå och dricka lite kaffe om du börjar flacka med blicken – på samma sätt som i en del nya bilar.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.