Det är näringslivsgruppen på Göteborg & Co som årligen delar ut ett pris till framgångsrika företag i regionen. I år var det Pilotfisk Networks som vann med motiveringen:
”Företaget har tagit ’Internet of Things’ till kollektivtrafiken och gjort den både smartare och bättre för miljön genom att utveckla system som optimerar och hanterar komplex trådlös datorkommunikation till och från mobila enheter. Genom att våga gå sin egen väg och tro på sin produkt har Pilotfish Networks skapat sig en unik ställning inom sin bransch.”
Vinsten viktig för rekryteringen
Men även om äran och silverstatyetten är hedrande att få. Betyder vinsten mycket mer för företaget.
– Det här är viktigt för rekryteringen. Vi är ett bolag i kraftig tillväxt och det här bidrar till en positiv spiral för oss. Ett bolag i framgång ger rätt signaler och är viktigt gentemot kunder, säger Tomas Gabinus.
Enligt vd:n är det bakomliggande skälet till att man vann priset två viktiga beslut.
– Det ena är att vi fokuserat på en smal nisch, kollektivtrafik. Det andra är att vi satsat hårt på standardiseringsarbete av interface. De besluten har tillsammans gjort att vi fått en position i branschen om att vi är kunniga. Det har gjort oss till en bra strategisk partner.
Tomas menar att en framgångsfaktor i arbetet har varit att arbeta öppet och tillsammans med kunderna.
– Vårt värdeord är just att vi kallar oss öppna, vi låser inte in våra kunder i system vilket är en stor skillnad mot konkurrenterna. Vår standardisering handlar om att göra det effektivare och smartare att implementera teknik, säger Tomas Gabinus.
Har förändrat branschen
Enligt Lennart Johansson, chef för Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, har Pilotfish Networks visat på stort entreprenörskap och nytänkande. Företaget har även genom innovativt arbete förändrat sin bransch och är nu i den absoluta framkanten av utvecklingen.
– Pilotfish är idag den enda leverantören av system som är certifierade enligt ITxPT, som ger användare en möjlighet att skräddarsy och uppdatera sina system och enheter efter specifika behov, och till en betydligt lägre kostnad än tidigare. Samtidigt innebär ett öppet och standardiserat gränssnitt att marknaden för mindre leverantörer av olika tillämpningar öppnas upp. Det i sin tur ökar konkurrensen och driver på utvecklingen och effektiviseringen inom europeisk kollektivtrafik vilket är väldigt positivt, säger Tomas Gabinus.