Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Personalnedskärningar ska vända Nokia till +

Operatörer Det finska företaget har annonserat att man påbörjar ett sparprogram som kommer leda till stora personalnedskärningar. Målet för Nokia är att sänka kostnaderna med 797 miljoner dollar per år till slutet av 2020.

Personalnedskärningar ska vända Nokia till +

Bolaget har gått 27 procent i förlust year-over-year och ligger minus 1 procent i nettoomsättning under samma period. Nu har Nokia utannonserat ett större sparprogram som kommer leda till personalnedskärningar. I slutet av 2017 hade Nokia 103 000 anställda, men efter uppköpet av det franska telekommunikationsbolaget Alcatel-Lucent 2016 startade man ett kostnadsbesparingsinitiativ på 1,36 miljarder dollar. Nokia siktar på att spara 797 miljoner dollar per år till slutet av 2020.

– Planen som vi tillkännager idag är det logiska steget att ta när slutförandet av vårt Alcatel-Lucent-relaterade besparingsprogram närmar sig. Sedan förvärvet stängdes har vi integrerat och fångat synergier och nu är det dags att fokusera på att optimera och se till att vi är slimmade alla delar av vår verksamhet, säger Nokias vd Rajeev Suri.

Oklart hur många som får gå

Bolaget har hittills inte uttalat sig om hur många jobb som kommer gå förlorade. Däremot har Nokia satt som mål att höja marginalerna och öka vinsterna. Men majoriteten av besparingarna ska komma från konsoliderade affärsverksamheter och nedskärningar i centrala stödfunktioner. Man planerar också att öka investeringarna i digitala verktyg och påskynda automatiseringen av affärsverksamheten.

– Även om dessa åtgärder är rätt för vår verksamhet tar vi inte lätt på dem med tanke på den förväntade inverkan på våra anställda. Vi kommer sträva efter att göra rätt för de personer som påverkas av de planerade förändringarna, agera transparent och tillhandahålla övergång och stöd till dem som behöver det, säger Rajeev Suri.

Beräknar tillväxt i och med 5g-nätverksutbyggnad

De trådlösa nätverken ökade med två procent year-over-year till 1,85 miljarder dollar under kvartalet och Nokia beräknar en tillväxt när 5g-nätverksutbyggnader ökar. Kundens efterfrågan på 5g lär börja rota sig i slutet av 2018 och marknadsförutsättningarna kommer att se en viss förbättring under fjärde kvartalet i Nordamerika. Företaget inledde också ett avtal värt 3,5 miljarder dollar i juli för att förse T-Mobile med 5g nätverksutrustning.

Under tredje kvartalet 2018 svarade Nordamerika för 31 procent av Nokias nätverksamhet genom nettoomsättning. Kontinenten är den snabbast växande och största bidragsgivaren i hela Nokias verksamhet. Nettoomsättningen ökade med 16 procent i Nordamerika till 1,81 miljarder dollar, vilket motsvarar 29 procent av all försäljning under kvartalet.

Enligt forskningsföretaget Dell’Oro Group var Nokia den ledande nordamerikanska radioleverantören 2016, men tappade den positionen till Ericsson året efter. Samtidigt fortsätter Nokias patentverksamhet i och med att företaget meddelade en förlängning av sitt patentlicensavtal med Samsung.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter