Plats på scen för Windows Phone 8

I kväll lyfter Microsoft på skynket för det nya mobiloperativsystemet Windows Phone 8 som förutom ny kärna och utrymme för fler appar på hemskärmen ska tilltala företagen lite mer.

Plats på scen för
Windows Phone 8

Det är hektiska dagar för Microsoft, som på kort tid både lanserat en surfplatta och ett nytt operativsystem. I kväll svensk tid är det dags för nästa nyhet, då Microsoft i detalj ska presentera innehållet i det nya mobiloperativsystemet Windows Phone 8.

Den nya versionen innebär ett ganska markant glapp från Windows Phone 7.5 eftersom version 8 bygger på en helt ny kärna. Nackdelen är att äldre hårdvara inte kan uppgraderas till det nya operativsystemet, medan fördelen är en tätare integration med Windows 8 som bör gynna utvecklarna.

Mer av det mesta

Vad vi hittills vet är att Microsoft släpper på tyglarna när det gäller systemkraven och tillåter därmed bland annat högre upplösning, flerkärniga processorer och nfc. Kameramjukvaran ska ha trimmats med fler funktioner och operativsystemet sägs även rymma en funktion som likt Apples Passbook samlar kreditkortsuppgifter, kupongerbjudanden och andra rabatter på ett och samma ställe. Dessutom har Microsoft valt att baka in Nokias kartfunktion med röstnavigering och offlinestöd.

En annan efterlängtad nyhet är en betydligt mer anpassningsbar hemskärm.

Bättre företagsstöd

Windows Phone 8 väntas dessutom vara riktigt företagsvänlig med brett stöd för att låta it-administratörer hantera de anställdas enheter. Operativsystemet kan även kryptera användarens data. Vidare sätter Internet Explorer 10 fart på både javascript och html5 och webbläsaren har även inbyggt skydd för nätfiske. Företag ska även kunna skapa egna hubbar för att skicka meddelanden och app-rekommendationer till de anställda.

Vilka fler nyheter som Windows Phone 8 rymmer återstår att se.

Tillverkarna i startgroparna

Mobiltillverkarna har redan flaggat för vilka modeller de tänker lansera och efter presentationen lär vi antagligen se både pris och exakt lanseringsdatum, liksom möjligheten att lägga förhandsbokningar.

Från Nokias håll handlar det om Lumia 920, 820, och 810, medan HTC planerar släppa modellerna 8X och 8S. Samsung visade upp sin Ativ S tidigare i höst och kinesiska Huawei har även två modeller i i startgroparna som heter Ascend W1 och Ascend W2.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.