It-säkerhetsspecialist

Om tjänsten

It-säkerhetsspecialist

Tjänst: It-säkerhetsspecialist

Företag: Skatteverket

Sista ansökan: 2020-11-20

Ansökan: Ansök här

Vill du vara med och forma Skatteverkets framtida it-säkerhet? Hos oss arbetar du med moderna verktyg och metoder samtidigt som du bidrar till samhällsutvecklingen. Vi söker dig som är bra på att samverka, har ett konsultativt förhållningssätt och erfarenhet av brett it-säkerhetsarbete.

Om jobbet

Som it-säkerhetsspecialist är du med och påverkar riktningen framåt när vi fortsätter att etablera vårt it-säkerhetsarbete. Fokus är it-säkerhetsstyrning, säkerhetsåtgärder och uppföljning inom ramen för Skatteverkets ledningssystem för säkerhet. Tillsammans med dina kollegor jobbar du med att säkerställa att vi som myndighet arbetar både strategiskt och systematiskt med it-säkerhet.

Jobbet innebär att du medverkar i framtagandet av styrning inom it-säkerhetsområdet, och tillsammans med andra intressenter ställer du krav på, utformar, förbättrar och föreslår säkerhetshöjande lösningar och åtgärder. Du är med och vidareutvecklar it-säkerhetsverksamheten för att se till att rätt förutsättningar finns för ett bra it-säkerhetsarbete samt har en rådgivande och konsultativ roll för att säkerställa en god it-säkerhet. Arbetet innebär också att du löpande analyserar och identifierar potentiella säkerhetsrisker och hanterar it-säkerhetsincidenter. För att förbättra säkerhetsmedvetandet leder och genomför du workshoppar och utbildningar för medarbetare.

Som medarbetare på Skatteverket bidrar du till samhällsutvecklingen och blir involverad i frågor som påverkar många i samhället. Vi arbetar med verktyg och metoder i teknisk framkant. Du jobbar nära verksamheten och är med och bidrar i myndighetens utvecklingsarbete genom att stödja Skatteverkets agila utvecklingsteam. Arbetsuppgifterna är varierade och utmanande, och eftersom Skatteverket har en stor it-avdelning finns det goda utvecklingsmöjligheter. Den konsultativa rollen innebär många kontakter internt, men även externt till exempel andra myndigheter. Du får frihet, eget ansvar och stora möjligheter att forma din arbetsdag.

Du är med när it-avdelningen fortsätter att stärka sin förmåga inom it-säkerhet med syfte att kraftfullt kunna bidra till Skatteverkets och offentliga Sveriges digitalisering. Säkerhetsområdet är något som Skatteverket värderar högt och det är också en viktig möjliggörare för att fortsätta driva en proaktiv verksamhetsutveckling.

Du tillhör it-säkerhetsenheten på it-avdelningen i Solna. På enheten är vi cirka 15 kollegor.

Om dig

För att göra ett bra jobb och trivas hos oss på Skatteverket behöver du vara lyhörd, tänka nytt och ta ansvar. Du ska också leva upp till vår medarbetarpolicy.

I det här jobbet ska du:

 • vara duktig på att samverka och skapa relationer på olika nivåer
 • vara professionell med ett konsultativt förhållningssätt
 • ha en god pedagogisk och kommunikativ förmåga
 • vara prestigelös, utvecklingsorienterad och vilja bidra till att göra saker bättre
 • vara proaktiv, strukturerad, resultatorienterad och ha ett stort verksamhetsintresse.

Du ska även ha:

 • akademisk utbildning med inriktning mot it-säkerhet eller motsvarande kompletterande utbildning eller så har du tillägnat dig kunskap och kompetens inom området genom arbetslivserfarenhet
 • erfarenhet av att ha upprättat säkerhetsdokumentation såsom riktlinjer, anvisningar, rutiner etc
 • arbetat med ledningssystem för it- och informationssäkerhet, exempelvis 27000-serien
 • erfarenhet av arbete med integritets- och dataskyddsfrågor samt annan relevant lagstiftning för it- och informationssäkerhet, exempelvis säkerhetsskyddslagstiftningen och MSB:s föreskrifter
 • arbetat med uppföljning och granskning för att utvärdera säkerhetslösningar och åtgärder för att säkra kvalitet
 • planerat, koordinerat och genomfört workshops och riskanalyser inom it-säkerhet
 • genomfört utbildningsaktiviteter för att höja säkerhetsmedvetenheten.

Det är önskvärt att du har erfarenhet av agil utveckling (Safe) och DevSecOps samt arbete med it-säkerhetsarkitektur. Det är även önskvärt att du har en eller flera av följande certifieringar; CISSP, CISA, CISM, CCSP, ISO27001 Lead implementor/auditor, PCI-DSS QSA eller liknande DevOps certifieringar.

Bra att veta

Anställningen är tillsvidare och kan inledas med provanställning i sex månader.

Arbetsuppgifterna är placerade i säkerhetsklass och vi kommer att genomföra en säkerhetsprövning med registerkontroll före beslut om anställning.

Du måste vara svensk medborgare för att bli aktuell för det här jobbet.

Intervjuer genomförs löpande.

På skatteverket.se/jobb kan du exempelvis läsa om vårt uppdrag och inriktning, fördelarna med att jobba hos oss och hur det går till när du söker våra jobb.

Välkommen med din ansökan!

Skatteverkets uppdrag är att bidra till att säkra finansieringen av den offentliga sektorn, bidra till ett väl fungerande samhälle och att motverka brottslighet. Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda och ge alla ett bra bemötande. Genom att använda digitaliseringens möjligheter vill vi underlätta för privatpersoner och företag i deras vardag. Tillsammans gör vi samhället möjligt.

 

Senaste artiklarna

Lär dig mer!

Professional

Whitepaper

Contact center

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.