Plattform för snabbare tjänster

BEA Systems har tagit fram en lösning som knyter ihop den gamla telefonivärlden med it-världen. Den nya plattformen gör det möjligt för telekomföretagen att snabbare och billigare utveckla nya tjänster.

Telekomindustrin står inför stora affärskritiska och tekniska utmaningar idag där trycket ökar på att skapa nya och attraktiva tjänster. En av svårigheterna är att det är både komplicerat och dyrt att utveckla nya tjänster i den gamla telekomsystemen.

Gemensam plattform

För att möta behovet av nya och snabba tjänster har BEA Systems tagit fram ett antal lösningar som förenklar hanteringen av systemen. Hörnstenen i satsningen är WebLogic Communication Platform.

– Den nya plattformen kopplar ihop oss med den gamla nätstrukturen, berättar Stefan Dahlgren, ansvarig för BEA Systems verksamhet i Sverige. Samtidigt öppnar den upp nätet på ett säkert sätt, vilket gör det möjligt att bjuda in fler att utveckla tjänster i nätet.

Plattformen innehåller två basprodukter; en applikationsserver baserad på sip och en gatekeeper. Det som är unikt med sip-servern är att den integrerar den traditionella telekomstandarden j2ee med sip.

Nya möjligheter

– Lösningen integrerar telekom och it, konstaterar Stefan Dahlgren och förklarar att det förenklar utvecklingen av tjänster som ip-telefoni, video-samtal, push-to-talk, e-post och andra tjänster där integrering av data och telefoni är centralt.

Han berättar också att tidsperspektivet vid utveckling av tjänster blir ett helt annat. En ny tjänst kan vara färdig på ett par dagar. Något som idag kan ta månader.

– Detta erbjuder helt nya möjligheter för telekomföretagen att ta fram tjänster med kort livslängd, exempelvis för en omröstning i en dokusåpa, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.