Polisen anmäler Tele2 för avslutad lagring

Bransch Flera operatörer, däribland Tele2, slutade i förra veckan lagra trafikdata då EU-domstolen ogiltigförklarade datalagringsdirektivet. Nu anmäls Tele2 av Rikspolisstyrelsen.

Det var i förra veckan som EU-domstolen beslutade att riva upp datalagringsdirektivet. Flera svenska operatörer upphörde omedelbart med sin lagring av kunders data och tryckte på stora raderar-knappen. Däribland Bahnhof, Telenor, Alltele, Telia, 3, Com Hem samt Tele2.

Då sade Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 såhär:

– Svenska myndigheter ska ha goda möjligheter i sitt utredningsarbete men det får inte ske till vilket pris som helst. Vi förutsätter att den svenska regeringen nu river upp den svenska lagstiftningen som implementerats med uttalat stöd av datalagringsdirektivet.

Och nu anmäler Rikspolisstyrelsen Tele2 och anser att operatören agerar i strid med lagen om elektroniks kommunikation, LEK. Polisstyrelsen vill att PTS ska förelägga Tele2 att återigen uppta sin datalagring.

Inte rädda

Tele2 är oförändrade i sin ståndpunkt och vill gärna att beslutet prövas:

– Vi välkomnar att det nu kommer att ske en formell rättslig prövning av vår legala bedömning. Det rör sig om komplicerade juridiska frågor med omfattande konsekvenser och det är otroligt viktigt att PTS ger oss en tydlig vägledning vad man från myndighetens sida anser gäller. Det här är något som vi hela tiden efterlyst och nu hoppas vi att PTS hanterar frågan med största skyndsamhet så att rättsläget klarläggs, säger Stefan Backman.

Gav sitt ok

PTS svarade i förra veckan, på operatörernas påtryckningar, att de inte tänker ingripa om operatörerna upphör med lagringen, vilket gjorde att många tog steget och avslutade med båda lagring samt raderade trafikdatan.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!