Polisen ska få spåra mobiler

Enligt en ny statlig utredning bör det bli tillåtet för polisen att spåra misstänkta brottslingars mobiler och läsa av information från deras datorer. De nya reglerna gäller främst vid mord, grova rån och grova narkotikabrott.

Beredningen för rättsväsendets utveckling, BRU, överlämnade i går sin utredning om tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar till justitieminister Thomas Bodström. BRU vill underlätta identifieringen av brottslingars mobiltelefoner genom en slags pejling. Det är ett medel för att lösa problemet med användningen av anonyma kontantkortstelefoner i samband med grov brottslighet. Liksom i Danmark ska polisen även kunna använda sig av hemlig dataavläsning vid särskilt grova brott.

För att rättsäkerheten ska upprätthållas kommer det fortfarande att krävas domstolsbeslut för att spåra en mobil eller läsa av en dator. Dessutom bör det vid mobilspårning röra sig om ett brott som kan ge minst sex månaders fängelse och vid dataavläsning minst två år, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Direkt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.