Positiva tongångar från Svanberg

Det var en positiv vd för Ericsson som igår höll tal vid telekomjättens årliga bolagsstämma. Carl-Henric Svanberg konstaterade att bolaget gjort en vinst på 28 miljarder kronor efter finansnetto och kunde därmed infria sitt löfte om utdelning till aktieägarna.

Vid gårdagens bolagsstämma kunde Carl-Henric Svanberg lättad slå fast att Ericsson är starkare än någonsin.

– Vårt mål är att leverera branschens bästa marginaler och det har vi gjort, sade en stolt Carl-Henric Svanberg i sitt tal under bolagsstämman.

Tar marknadsandelar

Han konstaterade samtidigt att företaget är skuldfritt och har en nettokassa på 43 miljarder kronor, vilket ger Ericsson en viktig rörelsefrihet för framtiden. Dessutom kunde han infria sitt löfte från förra årets bolagsstämma om att ge utdelning till aktieägarna.

Carl-Henric Svanberg var också mycket nöjd med företagets utveckling på marknaden.

– Världsmarknaden för mobila system växte med 17–18 procent förra året. Vi växte med 26 procent. Detta är ett bra utgångsläge från vilket vi kan fortsätta växa. Och vi är optimistiska om framtiden, sa han.

Tv i mobilen

I sitt tal fastslog Svanberg också att genombrottet för 3g kom under förra året. Ericsson har mer än 18 miljoner mobilkunder som använder 3g-standarden wcdma och siffran växer med flera miljoner i månaden. Den stora utmaningen inför det kommande året är mobil tripple play och det är tekniken hsdpa som ska möjliggöra telefoni, internet och tv i mobilen.

– Hsdpa är en kraftfull vidareutveckling av 3g. Tekniken gör det möjligt att ladda ner filer till mobilen i hastigheter som är jämförbara med den bredbandsanslutning vi har i hemmet eller på jobbet. Detta öppnar för helt nya områden, förklarade Carl-Henric Svanberg.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.