Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Praktiska 5G-tester visar vägen

5G En fjärrstyrd grävmaskin och höghastighetsanslutning till kryssningsfartyg är lite grann av vad Telia, Ericsson och Intel pysslar med.

Praktiska 5G-tester visar vägen

Enligt de tre samarbetsparterna visat testerna att målet med 5G-tjänster i Stockholm och Tallin redan nästa år, kommer allt närmare.

– Vi vill vara tidigt ute med 5G och kommer att ta tekniken i bruk i Stockholm, Tallinn och Helsingfors under 2018. Vi samarbetar med våra partners för att utforska den kraftfulla effekt 5G kommer att ha för kunder och samhället i stort. Det handlar inte bara om att bygga nya nät utan också om ett nytt sätt att tänka och en ny uppfattning om vad ett mobilnät kan vara och göra, säger Gabriela Styf Sjöman, global nätchef på Telia Company, i ett uttalande.

Uppkopplat i hamn

Under september månad har parterna testat 5G på ett passagerarfartyg i Tallins hamn. Tekniken möjliggjorde wi-fi användning för fartygets samtliga 2 000 passagerare inklusive funktioner för fartygets egna informations- och kommunikationssystem. Målet var att demonstrera trådlösa tjänster med hög bandbredd till konsumenter.

I dagarna pågår även EU Digital Summit där deltagarna bland annat får tillfälle att fjärrstyra en grävmaskin med en AR-fjärrkontroll via kraftfull 5G-länk med låg fördröjning. Testerna är ett sätt att visa hur arbetsmiljön kommer att förändras för människor som idag arbetar mitt uppe i utmanande, ibland farliga, miljöer.

5G-teknik i praktiska tester

Under försöken används en Ericsson 5G-basstation bestående av en 5G-antenn, radio och basband, i kombination med Intels 5G Mobile Trial Platform, som utökar Telias mobilnät till 5G.
 

Telia Company och Ericsson kom 2016 överens om en gemensam färdplan för 5G som syftar till att låta Telias kunder uppleva 5G-tjänster 2018 i Tallinn och Stockholm.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter