Motorola Solutions är den gren av Motorola som knoppades av innan Googles köp av mobilverksamheten år 2011. Den har fullt fokus på enheter och lösningar för företag och offentlig sektor, exempelvis inom fältservice, logistik och sjukvård.
Det är segment av marknaden som länge dominerats av Windows-enheter. Men Android kommer starkt och TC55 (touch computer) är Motorola Solutions bidrag.
– Det här vår första enhet för fältbruk som har full touch-funktion. Vi tror att den kommer att tas upp oerhört väl av marknaden, säger Mikis Samaras som är partneransvarig på Motorola Solutions i Sverige.
Han tillägger att ett par svenska energibolag redan lagt beställningar på TC55.
De tuffa sidorna
Motorola TC55 har en pekskärm på 4,3 tum som ska fungera bra även om den är blöt och användaren har handskar eller är oljig om fingrarna. Extrem ljusstyrka och en stransflektiv typ av lcd ska säkra att skärmen fungerar bra i solljus. Den kan även sättas i ett läge där den fungerar tillsammans med en skärmpenna, exempelvis för signaturer.
Även ljudet är anpassat till krävande miljöer, med dubbla mikrofoner för bullerdämpning och två kraftiga högtalare som kan trycka ut fyra gånger högre ljud än vanliga smartphones.
Precis som flera andra smartphones på konsumentmarknaden har Motorolas TC55 klassats för tätning som håller damm och vatten ute, ip67. Den ska klara ett fall från 1,2 meters höjd ner på plywood eller med ett extra gummiskydd kunna landa på betong utan att gå sönder. Ännu viktigare är antagligen ”tumble-specifikationen” som beskriver de dagliga små törnarna. Utan extra skydd klarar TC55 att tappas 300 gånger från en halvmeters höjd.
Utan Play – med MX
Men det som gör TC55 till en professionell smartphone ligger lika mycket under skalet och i ekosystemet runt enheten.
Den kommer med Android 4.1.2 i en anpassad version där man exempelvis har plockat bort Googles mobila tjänster och kopplingen till appbutiken Google Play. Här är istället företagens möjlighet att skapa säkra och administrativt hanterbara lösningar det viktigaste.
– Vi lägger in ett tillägg kallat MX till Android, som ger företaget möjlighet att styra vad som pågår i enheten. Det går exempelvis att vitlista godkända applikationer och skapa multilogin med separata policys för olika personer, säger Benny Karlsson, teknisk arkitekt på Motorola Solutions i Sverige.
Det går både att sätta den här typen av regler direkt i enheten och via ett mdm-system, exempelvis från Soti eller Airwatch. Även uppdateringar hanteras av it-avdelningen, utan att användarna behöver vara inblandade.
Sex års livscykel
Med den otroligt snabba utvecklingstakt som sker för smartphones, så är livscykeln ibland inte längre än 12 månader. TC55 är tänkt att stå för ett betydligt längre perspektiv.
– Våra kunder sätter ofta en avskrivningsperiod på mellan tre och fem år på mobilenheterna. Vi erbjuder tre års garanti plus möjlighet att förlänga med serviceavtal i ytterligare tre år. Dessutom lämnar vi två års mjukvarugaranti, berättar Mikis Samaras.
Då är frågan vad priset blir för Motorolas nya hybrid. Hittills har professionella mobilenheter oftast kostat fler gånger mer än vanliga smartphones. TC55 är inte direkt billig men bryter det mönstret med en prislapp på 6 500 kronor exklusive moms.