Priskriget slår mot glesbygden

Priserna på mobilsamtal har sänkts kraftigt på sistone. Men mobiloperatörernas jakt på nya kunder och trafikvolym har konsekvenser för glesbygden.

För två veckor sedan trappades priskriget på mobilsamtal upp ytterligare. Det slutade med att Comviq kontrade och lanserade ett nytt minutpris på 49 öre/min för mobilsamtal dygnet runt till alla nät. Strax innan hade Telia lanserat sitt nya abonnemang med 59 öre/min och Tre svarat med 3Bomben med höga rabatter på telefoner och samtalspriser på 69 öre/min. Vodafone sänkte i veckan sitt minutpris med tio öre till 69 öre.

Bara för något år sedan var minutpriser på 3–4 kr inte ovanligt och nu är vi nere på 49 öre, vilket är en minskning på över 90 procent. Dock gäller Tele2s erbjudande begränsat till ett visst antal kunder.

Ett dilemma

Trots att prisdumpningen gynnar konsumenterna finns baksidor i glädjeyran, enligt Jens Zander, professor i radiosystemteknik på KTH. 3g-näten i städerna har lett till att mobiloperatörerna har överkapacitet men begränsade trafikintäkter. Intäkter som behövs för att finansiera utbyggnaden av 3g-näten i resten av landet.

– I storstäderna kan operatörerna nästan skänka bort mobilsamtal, men i glesbygden har de inte råd att bygga ut näten, konstaterar han. Det är paradoxalt, samtidigt som det är jättebra för konsumenterna i stan innebär det att glesbygden får vänta ytterligare på 3g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.