Test: Prisvärd Android med topp-prestanda

Test PARIS. De kinesiska telefonerna är på stark frammarsch på de flesta marknader. Honor vill bli stora i Europa och med View 20 har de skapat en vass premium-lur, med ett pris i mellanprisklassen.

Test: Prisvärd Android med topp-prestanda

Honor? undrar kanske du. Honor är ett Huawei-märke som är tänkt att stå på egna ben och som redan är en av de större tillverkarna i världen. De försöker sudda bort Huawei-delen av varumärket och riktar framför allt in sig på yngre kunder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I februari släppte de sin telefon Honor View 20 som är en premium-telefon med en relativt modest prislapp kring 5700 kronor. På prylmässan CES i januari fick den utmärkelsen Best Of CES 2019 av Android-headlines och i slutet av månaden bjöd de in världspressen för en global lansering i Paris. Telekom idag var på plats och har klämt på telefonen i några veckor.

Honor View 20 är en premiumtelefon med 6,4-tumsskärm. Till skillnad från de flesta andra tillverkare just nu har man valt att inte ha en flärp i topp – de kinesiska ingenjörerna har istället skapat ett litet hål, 4,5 mm i diameter, som placerats till vänster överst i skärmen.

– Det här är jag väldigt stolt över att vi har åstadkommit. Vi har gjort hålet 54,9 procent mindre genom smart engineering, säger George Zhao, vd för Honor från scenen vid lanseringen.

Att få tillgång till nästan hela skärmen är faktiskt en större förändring än vad det först känns som. Att kolla på streamad tv med den är en bättre upplevelse än med Samsung Galaxy S9 och Huawei Mate 20 Pro – förra årets vassaste Android-lurar.

Skärmen är en ips-skärm och George Zhao förklarar det med att den passar bättre för designen med det vänstra hålet. Valet av skärm gör också att det inte går att ha en fingeravtrycks-läsare i skärmen framtill. Den som finns är istället placerad på baksidan och fungerar som den ska, även om det känns som ett steg tillbaka teknikmässigt.

Skärmen har bra färger och kontraster i 1080p-upplösning, men jämfört med förra årets ledande lurar känns det som snäppet sämre. Det säger dock inte att skärmen är dålig – tvärtom är det här vasst också. Svarstiderna när man klickar på skärmen är låga och det är bra exakthet, även om man har större fingrar.

Telefonen ligger bra i handen när man använder den både som minidator och för att prata i. Vikten är likvärdig med Huawei-kollegan Mate 20 Pro och det är inga vassa kanter som stör i greppet. På baksidan av glas finns en designfiness. I vissa ljus framträder ett pulserande V som ger telefonen ett levande intryck. Materialvalen känns bra och för prisklassen är detta mycket hög kvalitetskänsla.

Prestandan är också bra, riktigt bra. Chippet Kirin 980 sitter under huven och ger faktiskt likvärdigt resultat i vårt Geekbench-test som Huawei Mate 20 Pro fick. Och det var branschledande i höstas. Telefonen är oftast snabb och utan några fördröjningar. Vid ansiktsigenkänning för att låsa upp luren blir det dock oftast segt. Men det tror jag inte hänger på prestandan, utan är mer att Huaweis gränssnitt är lite hackigt.

För en testare som har nya telefoner var och varannan vecka är det tydligt att det skiljer mindre och mindre mellan telefoner idag. En skillnad finns fortfarande i kameror och där har Honor också försökt placera sig i toppskiktet prestanda-mässigt.

48 MP är mycket, men i standardläget används bara 12 MP. Slår man på 48-läget så blir det väldigt detaljerade foton om det är bra ljus. Mycket i kamera-appen känner Huawei-användare igen från andra modeller.

Batteriet är ytterligare en sak som sticker ut. Kanske är det här den telefon jag har använt under det senaste året som jag mest sällan har behövt ladda. I snitt har jag laddat telefonen varannan dag trots mycket streamad tv, som normalt drar mycket kraft.

Vad har då plockats bort för att få ned priset. Ja till exempel så finns inte trådlös laddning eller något vatten- och dammskydd.

Slutsats: Detta är en utmärkt telefon i prisläget. Den är helt klart mycket prisvärd.

 

Fakta: Honor View 20

Tillverkare: Honor (Huawei-ägt)

Operativsystem: Android 9.

Processor: Kirin 980.

Minne: 6 eller 8 GB.

Lagring: 128 eller 256 GB.

Skärm: 6,4 tum, 1080×2310 bildpunkter.

Kameror: 48 megapixel huvudkamera + 3d-kamera med led bak, 25 megapixel fram.

Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm hörlursuttag.

Data: 2g, 3g 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc, ir

Batteri: 4 000 mAh.

Övrigt: Stöd för dubbla sim, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning.

Storlek: 157 x 76 x 8 mm.

Vikt: 180 gram

Pris: Från 5700 kronor.

 

Prestanda: 9

Kvalitetskänsla: 9

Användarvänlighet: 7

Innovation: 9

Prisvärde: 10

Snitt: 8,8

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.