Prisvärd lur från tech-bolaget

Mobiltest Efter Huaweis bekymmer i handelskriget med USA finns det utrymme för fler mobiltillverkare på den nordiska marknaden. Kinesiska Xiaomi lanserade därför officiellt sin nya toppmobil Mi Note 10 i Stockholm. Telekom idag har testat.

Prisvärd lur från tech-bolaget

Xiaomi kallar sig ett tech-bolag och har betydligt mer på sin agenda än bara telefoner, till exempel gör man också dammsugare och tv-apparater och har sin egen IoT-plattform.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men det är ju telefonerna som vi är mest intresserade av. Och Xiaomi är en av de tillverkare som säljer flest telefoner i världen – framför på den kinesiska och indiska marknaden.

Nykomlingen Mi Note 10 har tre saker som verkligen sticker ut; priset landar på 5995 inklusive moms, batteritiden och kamerorna.

Fyra kameror finns på baksidan och värstingen har 108 megapixel, dessutom finns det för vidvinkelfotografering, för zoomning och för makro. Huvudkameran är den vi använt mest i vårt test och även om man kan använda alla 108 MP så är normalläget inställt på 27 MP. Det är fullt tillräckligt för att få bra detaljer och färgåtergivning i de bilder vi tar. Även när ljuset är lite sämre.

Fakta och betyg

 Xiaomi Mi Note 10

Tillverkare: Xiaomi Operativsystem: Android 9. Processor: Snapdragon 730G. Minne: 6 GB. Lagring: 128 GB. Skärm: 6,47 tum, 1080×2340 bildpunkter. Kameror: 108 MP, 20 MP, 12 MP, 2 MP bak, 32 MP megapixel fram. Anslutningar: Usb typ c, 3,5 mm hörlursingång. Data: 2g, 3g 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc. Batteri: 5260 mAh. Övrigt: Stöd för dubbla sim, fingeravtrycksläsare. Storlek: 158 x 74 x 9,7 mm. Vikt: 208 gram. Pris: 6000 kronor. Prestanda: 7 Kvalitetskänsla: 8 Användarvänlighet: 7 Innovation: 8 Prisvärde: 9 Snitt: 7,8

Vi är inte fotografer, men vi tycker att den här kameran är väl i klass med de bästa andra som vi testat tidigare från Huawei och Samsung. 108-MP-läget har vi också testat och visst blir bilderna mer detaljerade, men filstorleken blir väldigt stor och eftersom det inte finns plats för minneskort kan det snabbt bli ett problem.

De andra kamerorna är också bra, men sticker inte alls ut på samma sätt.

 

Sticker inte ut

Mi Note 10 är en telefon som nästan alla andra 2019. Stilen sticker inte ut speciellt mycket, även om materialvalen känns kvalitativa. Baksidans glas är det osäkert hur tåligt det, men i kartongen följer ett plastskydd med.

Vikten är lite högre än konkurrenterna, men inte så mycket högre att det stör. Telefonen ligger skönt i handen och får plats i fickan på i alla fall vinterjackan.

Skärmen är på 6,47 tum och man kan använda hela förutom en droppe i överkant. Färgerna och kontrasterna är bra och fingeravtrycksläsaren i skärmen fungerar i princip varje gång för oss, även om det finns de på marknaden som är snabbare,.

Det har inte bara med skärmen att göra. Allt vi gör i Mi Note 10 känns hyfsat snabbt, och det trots att Xiaomi inte har valt någon av de allra vassaste chipseten till sin nya värstingtelefon. I vårt Geekbench-test är värdena långt ifrån de bästa vi sett.

Batteriet däremot är riktigt vasst. När vi använder den hyfsat intensivt räcker batteriet två dygn och vid mer normal användning räcker det med laddning efter tre dagar. Det är i toppklass av de lurar vi har klämt på.

I en tid när smartphones blir dyrare och dyrare har flera kinesiska tillverkare med Huawei i spetsen valt att lägga sig lägre. Med 6000 kronor blir Mi Note 10 relativt billig med tanke på den prestanda man får, och då framför allt med kamerorna och batteritiden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.