Privat 5g-nät ska effektivisera Stockholms nya Hamn

5g Den 2 maj ska nya Stockholm Norvik Hamn öppna. Och tack vare ett eget 5g-nät så ska mycket av cointainerhanteringen kunna göras automatiserat.

Privat 5g-nät ska effektivisera Stockholms nya Hamn
En av de nya truckarna. Foto: Hutchison Ports

Snart är det dags för Frihamnen i Stockholm att ta emot sin sista container – och istället ska hanteringen flytta ner till Nynäshamn. Men utöver att det har byggts en helt ny hamn – kommer det verkligen vara generitionsskillnad när det kommer till teknik.

Operatör för containermanen Stockholm Norvik är Hutchinson Ports och de ska installera ett eget lokalt 5g-nät i hamnen. Det Hong Kong-baserade företaget har hamnar världen över och den i Sverige är deras minsta – och således en bra plats att testa ny teknik.
– Norvik är deras minsta hamn, även om den är stor för oss. Så den blir lite experimentverkstad för dem. De tar hit sin bästa teknologi och testar den. Det blir väldigt hick tech här, säger Sam Victorin, trafikledare samt projektkommunikatör för Stockholm Norvik, till tidningen Ny Teknik.

Autonom containerhantering

En sak som kommer automatiseras är containerhanteringen där de 16 meter höga truckarna inom två år ska vara autonoma.
– I princip ska man bara knappa in ett fraktsedelnummer, så sköter trucken resten, säger Sam Victorin till tidningen.

Utöver att truckarna ska bli autonoma kommer även terminalerna få flera olika typer av automatiserade system för att godshanteringen ska bli så smidig som möjligt. Bland annat har Hutchison tidigare berättat att de kommer använda sig av automatisk avläsning av registreringsskyltar för att identifiera fordon samt visa vart de ska åka.
– Tekniken kommer försäkra oss om att vi kommer att vara en ledande spelare i region framöver, både tekniskt och ekonomiskt, sade Max Johansson, ansvarig för it-systemen på företaget när nyheten avslöjades.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!