Privat 5g-nätverk drivs av minidatorn Raspberry Pi

5g Prototyp från operatören Vodafone visar på framtida möjligheter med 5g-tekniken.

Privat 5g-nätverk drivs av minidatorn Raspberry Pi

Ett portabelt och privat 5g-nätverk som är baserat på en enkortsdator från Raspberry Pi – det har operatören Vodafone tagit fram för att visa vad som är möjligt med dagens teknik.

I dagsläget handlar det endast om en prototyp, men tanken är att detta på sikt ska kunna bli en lösning som ger mindre företag och privatpersoner möjligheten att skapa sitt eget, privata 5g-nätverk – en lösning som i dagsläget endast är aktuell för större företag som är i behov av att koppla upp teknisk utrustning i exempelvis en fabrikslokal.

Enligt Vodafones beräkningar finns det omkring 22 miljoner små och medelstora företag som skulle kunna vara intresserade av en liknande MPN-lösning (mobile private networks). Men man tror också att vanliga hushåll skulle kunna dra nytta av lösningen för att förbättra 5g-täckningen och få tillgång till mobilt bredband med höga prestanda.

Raspberry Pi är en populär minidator där alla komponenter sitter samlade på ett och samma kretskort, stort som ett kreditkort. I kombination med ett kretskort från Lime Microsystems som står för själva 5g-uppkopplingen hamnar den i ungefär samma storleksklass som en vanlig wifi-router.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.