Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Privata nät ska sätta fart på industrins digitalisering

Mobilnät Egna nät ska driva på industridigitaliseringen. Det hoppas operatören Tre på som nu inlett ett samarbete med Combitech och erbjuder helhetstjänst för privata nät.

Privata nät ska sätta fart på industrins digitalisering
Hans Torin, vd Combitech och Haval van Drumpt, vd Tre Sverige

En komplett plattform och en eget nät. Det är vad Tre tillsammans med Combitech erbjuder svensk industri. Tjänsten ger möjligheten till eget LTE-nät för att i förläggningen kunna omvandlas till 5g. Detta ska göra att den smarta staden, uppkopplade gruvan eller fabrik 4.0 är ett steg närmare.
– Vi vet genom våra samarbeten och dialoger med svenska industriföretag att det finns ett stort behov av modern mobilradioteknik och enskilda nät, säger Hans Torin, vd Combitech, som är tjänsteleverantören av det nya erbjudandet.

Och i digitaliseringens tidålder är det här ett viktigt steg. Tidigare i år var Telekom idag nere hos Volvo CE i Eskilstuna som då invigde sitt industrinät. En avgörande teknik för att svensk industri ska behålla sin konkurrenskraft sa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman då.
För i takt med att tillverkning automatiseras, fordon kopplas upp och datadrivna lösningar ökar exponentiellt – så behöver industrin ett nät som klarar kapacitet och kah hantera mobilitet.
– Vi ser ett starkt intresse av 4G och 5G från industrin. Det här är ett mycket bra sätt att samarbeta där vi är experter på telekom och industrin har god kunskap om vad som kan optimeras, effektiviseras och utvecklas, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre Sverige.

Förenklar för industrin

Industrikunder ställer vanligtvis krav på att ha nätverk, servrar och övrig infrastruktur i egna lokaler och vill ha full kontroll över konfiguration och servicegrad. Hittills har företag som velat använda sig av privata nätverk varit tvungna att vända sig till tre olika aktörer – en telekomleverantör för hård- och mjukvara, en teleoperatör för frekvenser samt en partner för drift och underhåll av systemet. Detta gör att många står kvar i WiFi-lösningar.

Genom samarbetet mellan Tre och Combitech erbjuds en helhetslösning för privata nätverk med allt ifrån frekvenser till hårdvara och drift. Samarbetet innebär att Tre tillhandahåller spektrum på specifik bandbredd, den tekniska lösningen tas från en större nordisk telekomleverantör och Combitech är tjänsteleverantören som tar hand om den lokala driften. Tjänsten bygger i ett första skede på LTE (4G), men kommer även att kunna inkludera 5G framöver.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter