”Problemet är högst aktuellt”

Forskning Fyra frågor till Jan Carlsson, professor och expert på radiokommunikation på forskningsinstitutet SP som ska leda en förstudie om inomhustäckning i moderna hus.

”Problemet är högst aktuellt”

1. Du ska leda en förstudie med syfte att få bättre lösningar för inomhustäckning i moderna hus. Varför behövs projektet?

– Många upplever problem i nya bostäder, vilket delvis har att göra med energieffektivt byggande. Nya fönster förses med metallfilm som ska reflektera värmestrålning, men som också reflekterar radiovågor, och det förekommer metallfilm på isoleringsmaterial. Även betong som byggmaterial bidrar till dämpningen. Problemet är högst aktuellt.

2. Vad ska ni ta reda på?

– Det här är en förstudie som startar i september och är klar i mars. Förutom SP har vi med oss 12 stycken partnerföretag, aktörer inom byggbranschen, PTS och mobiloperatörer. I första hand handlar det om kunskapsuppbyggnad. Vi ska kartlägga problemet och även göra en del mätningar. Vi ska också börja nosa på olika tänkbara lösningar.

3. Vad händer när förstudien presenterats?

– Vi hoppas få möjlighet till fler projekt. Vi har kontakt med operatörer. Alla vill ha lösningar, så det skulle vara aktuellt med ett större projekt, med mer tid till att ta fram fler lösningar. För fönsterrutor finns det något som kallas k-värde som hjälper dig att välja utifrån energiegenskaper. På sikt kanske man skulle kunna se något liknande mått som hjälper en att välja komponenter utifrån insläpp av radiovågor.

4. Vad kan hända om man hittar bra lösningar?

– Får vi till en passiv lösning (anm: en lösning som inte kräver en energikälla, till exempel mönster i glasbeläggningen som släpper igenom radiovågor) som ingår i byggnaden, så skulle det vara en fördel för alla. Sen får lösningen inte vara för dyr eller försämra energiegenskaperna.

Den här artikeln har också publicerats i det senaste numret av Telekom idag, #6 2015. Är du intresserad av en prenumeration, eller av att köpa ett lösnummer? Läs mer här!

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.