Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Professor mobilsurfade för 148 000 kronor

Mobilt En professor vid Umeå universitet surfade mobilt för närmare 120 000 kronor plus moms under en kombinerad forsknings- och semesterresa i slutet av förra året. Räkningen slapp han betala själv.

Det var under en resan till Nya Zeeland via Hongkong i slutet av december 2014 och början av januari i år som Umeå-professorn drog på sig den monsterhöga mobilräkningen, rapporterar tidningen Västerbottens-Kurirern. Bara under julhelgen surfade han för närmare 30 000 kronor och den 27 december landade debiteringen på över 14000 kronor. Men trots att mycket av trafiken skedde under helgdagar hävdade professorn att det rörde sig om arbetsrelaterad data när institutionens chef efteråt krävde en förklaring. Universitetet har inte kunnat motbevisa att så var fallet och mobilräkningen fick betalas med professorns forskningsmedeln och av Umeå universitet.

115 kronor per megabyte

Merparten av kostnaden uppstod fram till och med årsskiftet och professorn förbrukade under tiden strax under 1 GB data. En hel del för en utlandsresa men inte exceptionellt mycket. Förklaringen till den höga räkningen är istället att universitetets operatör Telia vid tidpunkten för resan inte hade inkluderat Nya Zeeland i sitt roamingpaket Surf Abroad. Istället för de omkring 3,40 som varje megabyte kostade i Australien fick man betala drygt 115 kronor per megabyte. Priset framgår av det sms man får när man kommer till landet men den informationen var inte tillräckligt tydlig menade professorn. Idag hade räkningen istället landat på maximalt 169 kronor per dag.

Exceptionell räkning

Enligt Arne Vedefors, telechef på Umeå universitet, är den aktuella mobilräkningen exceptionellt hög.

– 90 procent av våra 1 100 mobilanvändare har en kvartalsräkning på under 1 000 kronor. Resterande 10 procent landar någonstans mellan 1 000 kronor och 10 000 kronor. I de senare fallen handlar det ofta om att man behöver använda sin telefon vid utlandsresor.

Några nya åtgärder för att hindra att liknande händelser upprepas har universitetet inte gjort.

– Vi har ju mobiler just för att de som reser mycket ska kunna ha tillgång till nätet, det är lite av ett tveeggat svärd. Vi har valt att informera om riskerna och vad som gäller och sedan är det upp till individen och hans eller hennes chef att ta besluten, säger Arne Vedefors.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter