Professor Zander om spelarna som kan bygga egna 5g-nät

5g En 5g-trend tycks vara att många vill äga sitt eget ekosystem. Vi frågade KTH:s Jens Zander varför det är så åtråvärt – det enkla svaret är att man inte vill sitta i en beroendeställning till operatörerna.

Professor Zander om spelarna som kan bygga egna 5g-nät

Jens Zander berättar att bilindustrin i Europa länge har stått vankelmodiga inför en egen satsning. Kostnaden är alldeles för stor för de flesta tillverkare, men jättar som Volkswagen och Mercedes har kapacitet för att genomföra det. Vilka andra bolag tror KTH-professorn är stora nog för att göra en sådan investering?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Jag tror att det egentligen inte finns några spelare som är stora nog för att klara av av yttäckande lösningar. Transportföretagen, speditionsfirmor, lastbilsåkerier och liknande är för små för att bygga något – till och med bilföretag som Volvo anser sig vara för små för det här, säger Jens Zander.

Ser många lösningar för privata nät

Han anser att kostnaderna för att vara yttäckande är så enorma att det är svårt att utmana de infrastrukturer som finns. Men när det däremot gäller privata nät inne på fabriker så kommer man att se olika lösningar, både att  operatörerna kommer in och bygger egna nät men även andra systemintegratörer, vilket exempelvis är fallet med Combitech som bygger ett privat nät åt Saab.

– Konsulterna har en gyllene chans här för jag tror att de kommer bli viktiga – systemintegratörer som inte tillverkar något själva utan sätter ihop system, säger han.

Operatörerna har sitt lilla oligopol, men Zander tror att det kommer att finnas alternativ för de som vill ha ett eget nät. Det enda som krävs för att bygga och drifta privata nät är att man har kompetensen. Professorn tror att det kommer att växa fram en marknad för de här företagen, men det är inte tekniken i sig som avgör hur snabb utvecklingen blir.

Industrin målar ut allt som 5g

Zander anser att industrin har en tendens att måla upp allt som händer som 5g, men om man exempelvis tittar på narrowband IoT-tekniken för att kommunicera med sensorer så är det i princip en 4g-teknik.

– Egentligen är det ju lite problematiskt  att leverantörer och operatörer nu målar upp att 5g kommer att rädda Sverige och att det är det bästa som har hänt sedan skivat bröd. Självklart är det en viktig komponent, men vad de egentligen pratar om är ju samhällets digitalisering – och den kommer att ske på många komponenter, där 5g är en av dem, säger han.

Organisationsförändring drivande faktor

Man brukar säga att utav den totala kostnaden för digitaliseringen så ligger 10 till 15 procent på kommunikation och computing, medan resten är organisationsförändring.

– Digitalisering händer inte på grund av att det finns lite spännande mjukvaror och lite häftiga kommunikationssystem, utom det händer på grund av att organisationer förändras och arbetssätt förändras – och det tar mycket längre tid, säger Zander.

Compute infrastructure kommer starkt

Men allt fler kommer att efterfråga privata 5g-nät. Många fabriker har så kallad “flexible manufacturing”, med möjlighet att ställa om produktionen. Om man har tänkt flytta runt exempelvis robotar så är den trådlösa, flexibla fabriken enligt Zander en mycket intressant tillämpning exempelvis för flyg- och bilindustrin. För wifi är inte nog stabilt för fjärrstyrning.

– Det som kommer till nu, som, vi inte har sett tidigare, det är ju så kallad compute infrastructure, Det vill säga att om man vill fjärrstyra saker så fungerar inte den konventionella molntekniken, för det tar för lång tid, säger Zander.

Således kan du inte längre ha din beräkningsserver i London eller ens i Luleå, för det tar för många millisekunder att skicka signalen.

– Då vädrar operatörerna morgonluft – här har vi en nisch där vi tillsammans med våra basstationer även kan sälja beräkningskapacitet till kunderna så att det blir en kombinerad “compute communication infrastructure” så att säga. Och då klampar man ju rakt in på molnleverantörernas marknad, som Amazon och Google. Det tror jag är nästa stora steg i 5G-ägandet, säger han.

Striden pågår om nya nischen

Tidigare har de tre stora och viktiga frågorna varit vem som ska äga kommunikationsinfrastrukturen – vem ska äga beräkningsinfrastrukturen, och vem som ska äga datan?

– Och operatörerna kontra molnleverantörerna är en strid eller förhandling, vad man nu vill kalla det, som definitivt pågår, säger han.

Operatörerna försökte ge sig in på molnmarknaden men lämnade den då de inte hade kraft att konkurrera med Google och Amazon. Men nu ser operatörerna en ny nisch i området nära beräkning.

– Därför har den här striden eller positioneringen kommit igång igen. Vi har ännu inte sett så många tillämpningar,  så det här med att kunna fjärrstyra via de publika näten ligger väl en bit in i framtiden. Det handlar om edge computing – man beräknar inte i molnet utan i kanten på molnet, där man är nära tillämpningen, säger han.

Måste flytta fysiskt nära kunden

Molnleverantörerna har kunnat sätta upp sina center där det finns tillgång på billig ström, långt ute i bushen – nu vill även de kunna erbjuda edge computing.

– De här sub-millisekund-beräkningarna måste ju ske inom några kilometer från där det händer, så att säga. Nu vill molnleverantörerna ut på kanten och frågan är hur de ska klara av det rent praktiskt. De har ju kunnandet för beräkningarna, medan telekomoperatörerna sitter på den fysiska infrastrukturen – men om man ska vara ärlig så har de i dag ingen kompetens för att göra beräkningarna, säger han.

Kompetensen hos molnleverantörerna

Enligt Zander pågår förhandlingar där parterna försöker komma överens om hur affärsmodellen ska se ut. Vem ska äga vad, vem ska göra vad – och hur ska alla få betalt?

– Rent tekniskt tror jag inte att det är något problem, det här löser man  men affärsmodellen är ännu lite oklar. Jag tror att det finns en risk för att det blir lite som förra gången, så telekomoperatörerna bör nog bli vid sin läst. De försökte ge sig in i molnbranschen men det gick ju inte bra. De hade svårt att konkurrera, för I grund och botten handlar det ju om om att man sitter på kompetens och inte bara att man har.de fysiska tillgångarna. Den kompetensen finns i dag hos molnleverantörerna, så jag tror att de ligger bra till i det här, säger Jens Zander.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.