Professorn: EU:s uppmaning är ett bevis på okunskap

Corona ”Sänkt videokvaliteten så att inte nätet kraschar”, det var EU:s vädjan till videojättarna. En uppmaning som både var onödig och visade okunskap enligt forskare.
– Men för de båda streamingjättarna blev den ett utmärkt tillfälle att tjäna lite mer pengar, säger Maria Kihl.

Professorn: EU:s uppmaning är ett bevis på okunskap
Foto: Glenn Carstens-Peters
Maria Kihl, professor i i internetsystem vid LTH, Lunds universitet

I coronapandemi-tider kommer det både bra och mindre genomtänkta beslut, rekommendationer och råd från myndigheter världen över. Vissa är tydliga och har bevisad verkan – andra är vilda slag i luften. Ett sådant stod EU:s kommussuinär för den inre marknaden för i förra veckan. Detta då han, Thierry Breton, vädjade om att Netflix, Youtube med flera skulle sänka kvaliteten på den strömmade videounderhållningen.
– Kanske vill EU visa att man göra något. Istället avslöjar man en okunskap om hur internet fungerar, säger Maria Kihl som är professor i internetsystem vid LTH, Lunds universitet.

Maria förklarar att om hemmanäten blir överbelastade så beror det inte på att streamingtjänsterna skickar ut film i för hög upplösning, utan förmodligen på att det finns begränsningar antingen i det egna wifi:t eller i accessen till internet. Hon säger att det här är enkelt löst genom att använda sladd hemma om det är dåligt wifi eller höja hastigheten på sitt abonnemang om det är internet-accessen som inte håller.
– Det är sant att belastningen på näten minskar om Netflix och Youtube sänker kvaliteten på sina videoströmmar. Men det är en onödig åtgärd eftersom Internet inte kommer att ta slut. Hela grundidén med internet är att det ska vara skalbart, säger hon.

Internet är som ett enormt nät i flera nivåer

Internet kan liknas vid vägnätet, förklarar hon. Om det blir trångt på en sträcka kan trafiken ledas om. Huvudlederna består av ett stort antal så kallade kärnnät som sedan accessnät i flera nivåer kopplar till. Många organisationer och större företag har sina egna nät. Svenska universitet har till exempel ett eget gemensamt fibernät som heter Sunet.
– Däremot har ju en del sajter, till exempel Folkhälsomyndigheten, kraschat eftersom de inte haft tillräckligt mycket kapacitet, men det brukar ju gå att lösa eftersom de flesta sajter idag körs hos moln-operatörer där man enkelt kan skala upp kapacitet.

Även i de länder där internet-infrastrukturen är sämre än i Sverige är det osannolikas att internetkapaciteten plötsligt skulle ta slut menar Maria. Men några som däremot ”spelade med” på Thierry Bretons uppmaning och lanseringen av hashtaggen #SwitchToStandard var Youtube och Netflix.
– Inte så konstigt, kanske. Varför skulle de tacka nej till ett erbjudande att utan kostnad sänka videokvaliteten? De minskar sin egen nättrafik och därmed sina kostnader medan intäkterna inte påverkas, säger Maria Kihl.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.