Projektet 5g Ride fortsätter – får in nya partners

5g I fjol testades 5g-uppkopplade fordon och nu står det klart att projektet, 5g Ride, komme rulla vidare även 2021.

Projektet 5g Ride fortsätter – får in nya partners

Den nya 5g-tekniken är en viktig pusselbit när det kommer till automatisering. Och ett projekt för att testa självkörande och uppkopplade fordon är 5g Ride. Satsningen, som är en del av ett strategiskt initiativ från Drive Sweden, får i år mer fart då Vinnova går in med ny finansiering. Själva projektet leds av Urban ICT Arena, en del av Kista Science City, och i partnerskap med Ericsson ,Intel, Kelois, T-Engineering samt Telia. I år kommer även KTH, Stockholms Stad och Region Stockholm gå in i projektet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Målet med det hela är att utveckla ett system där man från ett kontrolltorn kan styra självkörande bilar ute i trafiken. Det uppkopplade tornet använder 5g för att kommunicera med fordonen och förhoppningen är att kunna få till ett koncept där självkörande fordon ska kunna införas i reguljär trafik på allmänna vägar.

Den här typen av lösning, med elektrifiering och självkörande trafik, ses som en viktig del för hållbara transportsystem.
– En robust och säker digital infrastruktur baserad på 5G, som kopplar samman kontrolltornet med fordonsflottan är avgörande för att realisera ett hållbart, elektriskt transportsystem baserat på självkörande teknik. Medan bandbredd och latens är viktiga för saker som direktsänd video, så kommer de förbättringar 5G medför kring säkerhet och stabilitet i nätet vara helt avgörande för motståndskraften i hela systemet, säger Magnus Leonhardt, Head of Innovation på Telia Sverige.

Ska leda till effektivare transportsystem

Nästa steg i utvecklingen av uppkopplade kontrolltorn är att se hur effektiviteten i själva transportsystemet kan förbättras. Detta genom att använda mer data från exempelvis färdvägen, fordonet eller styrkan på uppkopplingen. Saker som i sin tur ska göra det möjligt att förutse och förhindra problem, planera rutter och tidtabeller samt agera snabbare om det uppstår oförutsedda händelser.
– Urban mobilitet är ett prioriterat område för forskning och utveckling för många av våra partners. Speciellt för offentlig sektor är fokus på hållbarhet väldigt viktigt när det kommer till framtidens transportsystem. Vi är stolta över att kunna bidra till samarbeten som 5G Ride och göra vår del i att skapa smarta, gröna mobilitetssystem för morgondagen, säger Johanna Engman, VD på Kista Science City.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.