– Nej, det vill jag inte påstå. Vi jobbar med att få ut spektrum på marknaden och när vi gjorde vår undersökning ifjol lät det som att det fanns ett intresse. Nu blev det bara en såld till slut, men vi ser alla auktioner som en framgång.
”Begränsat användningsområde”
Bengt Nordström, vd på strategiska konsultbolaget Northstream, är inte förvånad över det låga intresset. Han menar att lte (4g) tar död på wimax och att 3,5-bandet utöver det inte är så intressant.
– Jag vet i och för sig inte vilka förväntningar PTS hade, men det där är ett spektrum som har begränsat användningsområde. Vi har fyra stora operatörer som redan har spektrum på 800, 900, 1800 och så vidare. Man skulle kunna köra wimax där, men globalt sett ser vi ju en väldigt stark lte-trend istället. När de stora operatörerna bygger ut täckningen för det minskar marknaden för alternativen, säger Bengt Nordström.
Satsar på wimax
De ensamma köparna Savman är nöjda. Här förfogar man redan över 3,6-bandet, något man utnyttjar till att leverera bredband över just wimax, till ett drygt hundratal kunder bosatta i landsbygd. Det nya 3,5-tillståndet ska användas till en utbyggnad av samma sak.
– En del av våra kunder kan inte köra 3g eller lte för sin fasta uppkoppling. Det spelar liksom ingen roll vad operatörerna säger, det går bara inte. Så där vi inte kan leverera fiber har vi satsat på wimax istället och det fungerar alldeles utmärkt, säger Stellan Streiffert, tekniker på Savman
Till skillnad från Bengt Nordström är Streiffert förvånad över det svala intresset.
– Även om inte mobilnäten ligger i det utrymmet så är ju frekvenser en bristvara. Man tycker att det borde gå att använda till någonting i alla fall. Jag är överraskad att ingen verkar se någon nytta med det.
publicerad 9 december 2011