Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS auktion ett fiasko – lte dödar wimax

PTS auktionerade nyligen ut en bunt tillstånd för 3,5GHz-bandet, lämpligt för bland annat wimax. Få var dock intresserade och bara en affär blev av.

PTS auktion ett fiasko – lte dödar wimax

För ett år sedan pejlade Post- och telestyrelsen (PTS) intresset för tillstånd på 3,5GHz-bandet. 3,5 är ett utrymme som passar bra för till exempel den trådlösa wimax-tekniken för bredband. Intresset bedömdes vara relativt stort och därför bestämde sig PTS för att auktionera ut 13 licenser på länsnivå. Men när auktionen avslutades tidigare i veckan var bara ett tillstånd sålt – till stadsnätsoperatören Savman i Sävsjö, en liten kommun i Jönköpings län.

Kristian Viidas, analytiker på PTS, avfärdar dock en beskrivning av auktionen som ett misslyckande.

– Nej, det vill jag inte påstå. Vi jobbar med att få ut spektrum på marknaden och när vi gjorde vår undersökning ifjol lät det som att det fanns ett intresse. Nu blev det bara en såld till slut, men vi ser alla auktioner som en framgång.

”Begränsat användningsområde”

Bengt Nordström, vd på strategiska konsultbolaget Northstream, är inte förvånad över det låga intresset. Han menar att lte (4g) tar död på wimax och att 3,5-bandet utöver det inte är så intressant.

– Jag vet i och för sig inte vilka förväntningar PTS hade, men det där är ett spektrum som har begränsat användningsområde. Vi har fyra stora operatörer som redan har spektrum på 800, 900, 1800 och så vidare. Man skulle kunna köra wimax där, men globalt sett ser vi ju en väldigt stark lte-trend istället. När de stora operatörerna bygger ut täckningen för det minskar marknaden för alternativen, säger Bengt Nordström.

Satsar på wimax

De ensamma köparna Savman är nöjda. Här förfogar man redan över 3,6-bandet, något man utnyttjar till att leverera bredband över just wimax, till ett drygt hundratal kunder bosatta i landsbygd. Det nya 3,5-tillståndet ska användas till en utbyggnad av samma sak.

– En del av våra kunder kan inte köra 3g eller lte för sin fasta uppkoppling. Det spelar liksom ingen roll vad operatörerna säger, det går bara inte. Så där vi inte kan leverera fiber har vi satsat på wimax istället och det fungerar alldeles utmärkt, säger Stellan Streiffert, tekniker på Savman

Till skillnad från Bengt Nordström är Streiffert förvånad över det svala intresset.

– Även om inte mobilnäten ligger i det utrymmet så är ju frekvenser en bristvara. Man tycker att det borde gå att använda till någonting i alla fall. Jag är överraskad att ingen verkar se någon nytta med det.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter