Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS avslutar granskningen av Tele2 och Telenor

Säkerhet Telenor och Tele2 har täppt till säkerhetshål och ändrat sina rutiner för bättre skydd. Det anser PTS efter att ha genomfört en ny granskning.

PTS avslutar granskningen av Tele2 och Telenor

Det var i fjol som de båda operatörerna Tele2 och Telenor rapporterade in integritetsincidentev till PTS. Det hela handlade om att obehöriga under en längre tid haft tillgång till ett stort antal abonnentuppgifter i operatörernas säljstödsystem.

Post- och telestyrelsen har nu granskat huruvida operatörerna lever upp till kravet om skydd av behandlade uppgifter. Syftet med det hela har varit att kontrollera hur operatörerna arbetar och vilka rutiner de har för åtkomst och behörighet till behandlade uppgifter. Därtill har myndigheten även granskat arbetssätt för läggning och kontroll av loggar.

Det som framkommit är att det finns brister i operatörernas rutiner kring uppföljningen av loggar. Dessa är troligen det som bidragit till att obehöriga fick åtkomst till så många abonnentuppgifter under så lån tid.
Så vad har då detta lett till? Jo Telenor och Tele2 har bland annat ändrat rutinerna för inloggning till säljstödsystemen och för kontroll av loggar.
Myndigheten bedömer att åtgärderna som de båda vidtagit minskar risken för att något liknande sker igen och därför avslutar man nu sin granskning.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter