PTS-chef: ”Sverige inte sämst i världen på 5g”

5g I ett blogginlägg från Post- och telestyrelsen skriver Kristian Viidas, chef för PTS analysavdelning, att han vill nyansera bilden av att ”Sverige är sämst i världen på 5g” och att framtiden faktiskt ser ljus ut.

PTS-chef: ”Sverige inte sämst i världen på 5g”

5g-utbyggnaden pågår i rask takt. I oktober 2021 hade 20 procent av alla svenska hushåll 5g-uppkoppling och ett år senare ökade det till 57 procent. I dagsläget uppger operatörerna att deras 5g-täckning når omkring 70 procent av svenska konsumenter och företag.

”Mot slutet av 2023 förväntas alla operatörer på den svenska marknaden ha nått en stor del av sina kunder med 5g-täckning. Utbyggnaden av 5g når också allt fler områden”, skriver Kristian Viidas, chef för analysavdelningen på PTS, i ett blogginlägg.

Men trots tydliga framsteg florerar påståenden om att ”Sverige är sämst i världen på 5g” och att ”Sveriges usla facit inom 5g-utbyggnaden hotar hela teknikindustrins konkurrenskraft” – fördomar som Kristian nu vill slå hål på.

Tror inte att Sverige är på efterkälken in i framtiden

I Europa övergick 4g till 5g när frekvenser i 3,5 GHz-bandet gjordes tillgängliga för mobila kommunikationstjänster. Sverige var sen på bollen med att tilldela frekvensutrymmet.

”Orsakerna till detta kan debatteras, men det viktiga är om det innebär att Sverige därför är på efterkälken in i framtiden. Jag tror inte det”, skriver Kristian.

En evolutionär teknisk utveckling

Den första generationens 5g-nät, som byggs världen över, är en evolution av de befintliga 4g-näten, enligt Kristian. Och den fulla potentialen av 5g kommer att utvecklas längre fram i tiden – när 5g övergår till 6g. Han skriver att teknikskiftena är en del av en evolutionär teknisk utveckling.

”Jag vill också slå ett slag för de lokala 5g-tillstånd som enskilda företag kan söka för sin fastighet. Dessa tillstånd möjliggör att ett företag, lokalt, kan skaffa sig tillgång till högkvalitativa mobila tillämpningar till sin verksamhet”.

PTS utfärdar tillstånd utefter ansökningar och för tillfället finns det cirka 100 ansökningar.

Framtiden för 5g-utbyggnaden i Sverige

Att förutspå exakt hur långt 5g kommer att nå är svårt, skriver Kristian. Men han tror att operatörernas 5g-täckning kommer fortsätta att utvecklas för att motsvara deras nuvarande täckning av 4g. Det innebär att nästan alla kommer att ha tillgång till en högkvalitativ, pålitlig och säker mobil uppkoppling i framtiden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.