Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS: Det här händer vid brexit

PTS I höst är planen att Storbritannien ska lämna EU. Och det innebär att kommunikationen med öriket sker under nya regler. Nu har PTS samlat vad som kan hända efter brexit.

PTS: Det här händer vid brexit

Det är nu snart tre år sedan som Storbritanniens befolkning chockade omvärlden då de röstade för ett utträde ur EU. Och även om det fortfarande är höljt i dunkel exakt hur en brexit kan komma att te sig – har många myndigheter börjat med förberedelser för värsta möjliga scenario.

Men hur kommer kommunikationen med Storbritannien att drabbas om landet kraschar ut ur EU utan avtal? Vad händer med telefoni och posttjänster då? I ett blogginlägg skriver myndigheter att de börjat få in frågor om vilka konsekvenser avtalslöst brexit kan få, och även om det fortfarande finns en hel del oklarheter kommer detta att ske.

Roamingen

Inom EU har det sedan två år tillbaka ”gratis” att ringa inom EU. Det vill säga att operatörer får inte ta ut en extra avgift utöver det abonnemangspris du normalt betalar – och samtal ska kosta precis som hemma.
I och med brexit kommer detta försvinner och det blir upp till de enskilda operatörerna att bestämma hur de vill göra. Därför kan det vara en bra idé att börja kolla hur de resonerar kring detta om det är så att det planeras resor över Engelska kanalen.

Posttjänster

När(om) Storbritannien kysser EU farväl utan avtal kommer det få konsekvensen att landet hamnar utanför tullunionen – något som får rätt stora konsekvenser. Det innebär att man då kommer behöva fylla i tulldokumentation när varor skickas, precis som om det vore till USA eller andra länder utanför unionen. Det innebär även att varor från Storbritannien inte kan tas emot tull- och/eller momsfritt. E-handelsvaror kommer att beläggas med moms och gåvor mellan privatpersoner måste tullas om de har ett värde över 500 kronor.

PTS skriver att man kommer fortsätta följa frågan om vilka konsekvenser brexit kan få.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter