PTS förlänger täckningkrav

Mobilnät Operatörerna har sprungit förbi PTS tidigare täckningskrav för 900 Mhz-bandet. Nu har myndigheten föreslagit att kraven förlängs och utvidgas.

PTS förlänger täckningkrav
Charlie Bennet/Tele2

De nuvarande kraven från PTS har gällt från 2009, och fram till i år. Men under den tiden har mycket hänt, och operatörernas utbyggnad i 900 Mhz-bandet har sprungit om kraven. Nu vill myndigheten se en förlängning av täckningskraven, för att inkludera den utbyggnad som skett och går utöver de gamla kraven.

– Tillgången till telefoni i mobilnäten är extremt viktig för svenska användare, och 900 MHz-bandet är i dag den viktigaste pusselbiten. Därför vill vi med dessa villkor säkra telefonin på lång sikt i hela landet. Mobilanvändarna ska vara trygga med att telefonin fungerar även under de kommande åren när gammal teknik i mobilnäten successivt ersätts med modern teknik, säger Göran Marby, PTS generaldirektör.

Enligt förslaget ska operatörerna behålla täckning i nivå med hur det såg ut hösten 2014, och man får heller inte försämra täckning längs allmänna vägar, företag och bostadshus.

De aktuella operatörerna är Telia, Tele2, Telenor och Tre.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.