Telias svar på PTS miljonvitesföreläggande

Vite Telia brister – det menar PTS och förelägger nu operatören att vidta rättelse eller betala tio miljoner i böter.
– Telia är nästan ett år försenade med en implementering enligt regler som de känt till sedan åtminstone början på 2019, säger Anna Söyland på myndigheten.

Telias svar på PTS miljonvitesföreläggande

Sedan den 1 april i fjol så är operatörer skyldiga att lagra uppgifter relaterade till NAT-teknik. Syftet är att det ska vara tydligt för operatörerna vilka uppgifter som behöver lagras för att det ska vara möjligt för brottsbekämnpande myndigheter att identifiera en person vid utredning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

NAT-teknik innebär att ett stort antal användare delar på en och samma ip-adress, vilket gör det omöjligt att identifiera enskilda abonnenter – det här innebär att ljusskygga användare kan gömma sig.
Sedan den nya lagen trädde i kraft har Post- och telestyrelsen vid ett par tillfällen uppmärksammat Telia att de inte följer reglerna, något som operatören bemött genom att säga att de ”stött på förseningar”.
Men nu har PTS tröttnat och i en skrivelse berättar de att de nu går vidare med ett vitesföreläggande.
– Det finns ett stort och angeläget behov för brottsbekämpande myndigheter att kunna ta del av så kallade NAT-uppgifter. Telia är nästan ett år försenade med en implementering enligt regler som de känt till sedan åtminstone början på 2019. Vi ser allvarligt på dessa förseningar, och för att säkerställa att det inte blir ytterligare förseningar, förelägger vi nu vid vite, säger Anna Söyland, jurist och ansvarig handläggare i ärendet.

Telia: Vi kommer hinna

Enligt föreläggandet ska Telia senast den 1 april ha vidtagit rättelse och lagra NAT-uppgifter enligt lagen. Om man icke uppfyller detta kommer operatören tvingas betala 10 000 000 kronor i vite.

Telia å sin sida säger att man arbetat på med att lösa problemet och menar att de kommer att hinna innan tidsfristen går ut.
– Vi beklagar att vi är sena, men arbetet med implementeringen av de nya kraven är i full gång. Mycket är redan på plats och vi kommer att vara färdiga innan den 1 april, säger Irene Krohn, presschef på operatören, till Telekom idag.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.