nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

PTS granskar Tele2 för att ha ”läckt” hemliga nummer

Ett påstått mjukvarufel ledde till att Tele2 publicerade hemliga telefonnummer på Eniro och Hitta.se. Nu ska PTS granska operatören för att ta reda på hur bristande rutinerna är.

  • Artikel annons 1

Det var i april som Tele2 rapporterade att de felaktigt publicerat hemliga nummer på publika webbplatser. Enligt operatören var orsaken till felet ett mjukvarufel i systemet som överför nummer till abonnentupplysningsföretag.
Men trots att rapporten kom i vår – hade det hela inträffat redan i slutet av 2018. Skälet till att Tele2 inte rapporterat till PTS tidigare var att de haft svårigheter att se var bristen låg.
– Integritetsincidenten har berört  ett stort antal abonnenter som har hemligt telefonnummer. Att dessa uppgifter blir offentliga kan få allvarliga konsekvenser för dem som är drabbade, säger Anna Söyland, ansvarig för PTS granskning.

Med detta som bakgrund har myndigheten bestämt sig för att granska operatören för att ta reda på om Tele2 brustit i sitt säkerhetsarbete samt i sina rutiner för incidentshantering och rapportering.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4