PTS håller innovationstävling – är på jakt efter betallösningar

Digitalisering En tävling för att hitta och göra betaltjänster möjliga för så många som möjligt. Nu har PTS dragit igång sin 17:e innovationstävling.

PTS håller innovationstävling – är på jakt efter betallösningar

Digitalisering öppnar upp nya möjligheter, men det är även en utveckling som inte alla hänger med i. Något som ibland kallas för digitalt utanförskap. PTS är en av de myndigheter som driver på för att motverka detta och nu har sjösatt en innovationstävling för att hitta långsitgia lösningar när det gäller digitala betaltjänster.
– Vi ser tydliga tecken på att många människor med funktionsnedsättningar och även äldre har stora problem med de digitala betaltjänsterna. Det är ett ökande problem som riskerar att påverka människors möjligt till självständighet, säger Sverker Brundin, processledare på PTS.

Så vad är då PTS ute efter? Jo, myndigheten vill att projektförslagen ska vara inriktade på att ta fram färdiga tjänster, produkter eller utbildningsinsatser. Det behöver inte vara helt nya, utan kan vara vidareutveckling av befintliga tjänster.
Exempel på områden man vill se betallösningar för är e-handel, mobila betallösningar, digital fakturabetalning samt signering och identifiering i samband med betalning.

Ger stöd åt realistiska lösningar

Med tävlingen hoppas PTS bidra till att smarta idéer blir verklighet och att vardagen förbättras för många som i dag har det svårt att hänga med. Vidare skriver PTS att de vill se att tryggheten ökar, att betalningar ska bli lättare att genomföra – även vid tillfällig brist på mobiltäckning.
– Vi vill att PTS innovationstävling ska ge stöd åt lösningar som är realistiska för marknaden att nå ut med. De projekt som tävlingen finansieras ska leda till att så många som möjligt ska kunna använda lösningarna, säger Sverker Brundin på PTS.

Att användningen av kontanter minskat dramatiskt på senare år har visats i flertalet studier. Och en sak som årets pandemi bidragit till är att det är ännu svårare i dag att använda kontanter än för ett år sedan. Dessutom visar den senaste mätningen från Riksbank att Swish nu har gått om kontanter som betalmedel.
Men som ovan nämnt finns det vissa grupper, äldre samt de med funktionsnedsättning, som har svårt att klara av de digitala betaltjänsterna. Och därför bjuder PTS in till ny innovationstävling.

PTS-stödet är en språngbräda

Ett bevis på att PTS tävlingar och projektstöd ger effekt är Firstvet – en onlineveterinär.
Bolaget vann den 13:e innovationstävlingen och stöttades i ett års tid. Sedan projektet avslutades i december 2017 så har det gått snabbt.
Företaget värderas till 1,3 miljarder och har nyligen tagit in 300 miljoner i nytt kapital för att lansera sin tjänst i USA. Själva menar Firstvet att stödet de fick av PTS var en grundförutsättning för att lyckas

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!