PTS-mätningar avslöjar brister i täckningskartor

Mobilnät På kartan påstådd täckning – i verkligheten något annat. PTS har genomfört stickkontroller av mobilnäten och sett att det är stora skillnader mellan redovisad och uppmätt täckning.

PTS-mätningar avslöjar brister i täckningskartor

I Sverige har vi generellt sett en mycket bra mobiltäckning. Det syns inte minst om man tittar på de täckningskartor som operatörerna publicerar. Men i vissa fall är det lite väl optimistiska kartor som visas. För när PTS utifrån ett regeringsuppdrag genomförde stickprovsmätningar – visade det sig att det fanns flera brister.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Myndighetens kontroller genomfördes på 52 platser i 17 olika områden och i vissa fall var det stora skillnader på redovisad täckning – och det som kunde uppmätas. Eller som PTS skriver: främst handlar det om att man inte kunnat få täckning trots att täckningskartan visar att det ska finnas.

Telia uppvisade störst diskrepans

Värsta syndaren i mätningarna var Telia som var den operatör som hade störst skillnader mellan angiven och uppmätt täckning. Men PTS uppger att samtliga operatörer hade avvikelser.
– En täckningskarta bygger på beräkningar och kan aldrig fullt ut motsvara verklig täckning, men är skillnaderna stora finns det anledning för operatören att fundera över hur de tas fram, säger Magnus Leijel.

I sin rapport föreslår PTS att operatörerna förnyar hur de tar fram och presenterar sin mobiltäckning.
– Stickprovsmätningarna visar att informationen om täckning på operatörernas hemsidor ibland avviker från vad man som användare upplever. För att konsumenter ska kunna göra medvetna val är det viktigt att operatörernas täckningskartor stämmer väl överens med hur det faktiskt ser ut, säger Magnus Leijel

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.