PTS påminner om eurotaxan

När semestern närmar sig passar PTS på att påminna om vad som gäller för mobilsamtal på resande fot i Europa.

Förra sommaren kom nya EU-regler om vad det ska kosta att ringa med mobilen utomlands. Då infördes ett pristak som kallas eurotaxa i EU-medlemsstaterna och i vissa andra länder. Men tänk på att eurotaxan endast gäller för telefonsamtal och inte för sms eller datatrafik.

* Att ringa ett mobilsamtal med eurotaxa ska kosta max 4,53 kr per minut exkl. moms

* Att ta emot samtal med eurotaxa ska kosta max 2,22 kr per minut exkl. moms

Den 30 augusti 2008 ska priserna sänkas ytterligare. Eurotaxan gäller bara för röstsamtal. Det betyder att priserna för att skicka SMS, MMS samt för datatrafik inom EU fortfarande är oreglerade. Särskilt priserna för att ladda ner data utomlands är mycket höga, även om flera operatörer har sänkt sina priser för dataanvändning inom EU.

Fakta

Följande länder ska tillämpa eurotaxa

* de 27 EU-medlemsstaterna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike)

* de s.k. franska utomeuropeiska departementen, det vill säga Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana och Réunion, samt Azorerna, Madeira och Kanarieöarna.

* EEA-länderna Norge, Island och Liechtenstein har också valt att tillämpa eurotaxa.

* EEA-landet Schweiz tillämpar inte eurotaxa. Tänk också på att de områden som inte ingår i EU (såsom Monaco, San Marino, Andorra, Kanalöarna och Isle of Man) kan tillämpa högre taxor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.