Coronaåret 2020 kommer gå till historien som ett rejält hack i världens vardagsliv. Över loppet av några månader gick vi från normalläge till lock down och hemmakontor. Men även om pandemin lett till många tragedier – finns det ljusglimtar i mörkret.
En av dem är enligt PTS att nöden drivit på utvecklingen.
PTS: Pandemin har drivit på omställningen
Digitalisering Covid-19 stängde kontor och tvingade världen till distansarbete. Det här har drivit på digitaliseringen – och det menar PTS ger ett bra utgångsläge för fortsatt förändring.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Total tillgång till alla guider och tester
- Premiumnyheter med de senaste trenderna
- Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
- Tryckt magasin med sex nummer om året
I en rapport till regeringen har myndigheten gått igenom, beskrivit och analyserat den digitala aómstållningen i en rad sammhällssektorer – samt ger förslag på vilka åtgärder som kan göras framöver.
Rapporten omfattar hur den digitala omställningen skett inom kultur, utbildning, vård och omsorg samt e-handel. PTS har utgått från fyra perspektiv; digital delaktighet och tillgänglighet, distansarbete, elektronisk kommunikation samt ledarskap.
– Den omställning vi upplevt under 2020 har varit snabb och plötslig, vilket drivit på stora och snabba förändringar med hjälp av digitala verktyg och tjänster. Situationen ger oss en unik möjlighet att utifrån det vi lärt oss fortsätta ta tillvara digitaliseringens möjligheter, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör.
Infrastrukturen är viktig
PTS skriver att pandemin understryker hur viktigt det är att alla har tillgång samt förmåga att använda digitala verktyg. Detta då det i dag är nödvändigt för delaktighet i samhället.
Dock har myndigheten i sin analys kommit fram ill att arbetet med att öka den digitala delaktigheten är fragmenterat och att det behövs mer samverkan och långsiktighet.
En annan sak som PTS sätter fingert på är infrastrukturen. Och även om det i rapporten skrivs att de elektroniska kommunikationsnäten i huvudsak klarat den ökade datatrafiken under pandemin – så är det fortfarande stor skillnad mellan tätort och glesbygd.
Här går det att ta del av rapporten ”Digital omställning till följd av Covid-19”