Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS rapporterar: Stora prisskillnader inom fast bredband

Bredband Var och hur du bor samt vilket nät du har avgör prislappen på bredbandet. I en ny rapport från PTS framgår det att prisskillnaderna är stora – nära 450 procents skillnad.

PTS rapporterar: Stora prisskillnader inom fast bredband

Dyrt eller billigt? När det kommer till månadskostnad för bredband är skillnaderna enorma. Och dessvärre handlar det många gånger om marknadsinlåsningar som konsumenter inte rår på. Som att erbjudandena är lokala och bara erbjuds i det aktuella nätet.
Post- och telestyrelsen (PTS) har under 2019 undersökt priser som erbjuds i 250 tjänsteportaler. Och där framgår det att priskillnaderna för ett abonnemang på 100/10 Mbit/s kan variera med 449 procent. Från 121 till 544 kronor.

Gigabit-anslutningar väsentligt dyrare

Därtill har PTS undersökt medianpriserna för att titta på prisutvecklingen. Myndigheten konstaterar att för det vanligaste bredbandsabonnemanget, 100/10 Mbit/s, landar det på 270 kr/mån – en minskning med fyra kronor jämfört med 2018.
För de häftigare abonnemangen med 1 Gbit/s var prislappen rejält mycket högre. Här är medianpriset 728 kr/mån – vilket faktiskt är 103 kronor högre än året innan.

Dock finns det en brasklapp med. PTS skriver att de inte tagit med priserna för så kallade gruppanslutningar i rapporten. Drygt var femte av de fasta bredbandsabonnemanget är gruppanslutningar där exempelvis en bostadsrättsföreningen eller hyresvärd slutet exklusivt avtal med en leverantör för alla boende.
Gruppavtalen är ofta betydligt lägre en de enskilda konsumenter kan få till.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter